Počet firiem v platobnej neschopnosti na Slovensku klesá

Tri krajiny Visegradskej štvorky aj naďalej zaznamenávajú klesajúci trend v počte insolvencií. Týka sa to aj Slovenska, kde podľa expertov spoločnosti Euler Hermes počet firiem ocitajúcich sa v platobnej neschopnosti klesol v prvom štvrťroku 2017 o päť percent. Výnimkou je Poľsko.

13.06.2017 15:48
debata

Country Manager spoločnosti Euler Hermes za Slovensko Peter Mucina uvádza, že pre poisťovňu pohľadávok je pozitívne sledovať klesajúci trend v počte insolvencií na Slovensku.

"Rovnako tak rozhodne stojí za zmienku, že aj krajiny ako Česká republika a Maďarsko, s ktorými máme úzke obchodné vzťahy, dokázali trend klesajúceho počtu insolvencií v posledných rokoch udržať. Výnimkou je iba Poľsko, hoci si od roku 2012 výrazne polepšilo, v tomto roku začína počet insolvencií opäť mierne stúpať,“ zhodnotil.

Počet firiem v platobnej neschopnosti v Česku medziročne klesol o šesť percent v Maďarsku až o 25 %. Naopak, počet insolvencií v Poľsku vzrástol o tri percentá.

Čo sa týka vývoja hrubého domáceho produktu (HDP) v rámci krajín strednej a východnej Európy, aj tu spoločnosť zaznamenala rast. V prvom štvrťroku 2017 rast jedenástich krajín EÚ v tomto regióne zaznamenal zrýchlenie na 3,9 %, zatiaľ čo v poslednom kvartáli minulého roka bol rast HDP na úrovni 2,8 %. Na Slovensku rástol HDP v prvom štvrťroku na úrovni 3,1 %.

Spoločnosť Euler Hermes pôsobí v oblasti poistenia pohľadávok, skúma a meria ukazovateľ insolvencie v 43 krajinách po celom svete.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #V4