Inflácia sa zrýchlila na 1,1 percenta

Rast spotrebiteľských cien v máji zrýchlil. Podľa údajov Štatistického úradu SR dosiahla medziročná inflácia podľa národnej metodiky v piatom mesiaci roka úroveň 1,1 % a jej dynamika sa tak oproti aprílu zvýšila o 0,3 percentuálneho bodu.

14.06.2017 10:05
debata (1)

V priemere za prvých päť mesiacov roka tak ceny vzrástli o 0,9 %. V medzimesačnom porovnaní v máji oproti aprílu ceny vzrástli o 0,2 %, kým mesiac predtým stúpli o 0,1 %.

Na medziročnej báze najrýchlejšie rástli ceny dopravy o 3,9 % a potravín a nealkoholických nápojov o 3,5 %. Vyššie ako vlani v máji boli aj ceny v zdravotníctve, o 2,5 %, v reštauráciách a hoteloch o 1,9 %, či vo vzdelávaní o 1,8 %. Zdraželi tiež alkoholické nápoje a tabak a rozličné tovary a služby zhodne o 1,6 %, rekreácia a kultúra o 1,1 %, odevy a obuv o 0,9 % a pošty a spoje o 0,4 %. Klesli ceny za bývanie, vodu, elektrinu, plyn a ostatné palivá o 1,7 % a za nábytok, bytové zariadenie a bežnú údržbu domácnosti o 0,6 %.

Medzimesačne v máji oproti aprílu vzrástli ceny za odevy a obuv o 1,9 %, za potraviny a nealkoholické nápoje o 1,1 %, za zdravotníctvo o 0,2 % a za reštaurácie a hotely a rozličné tovary a služby zhodne o 0,1 %. Klesli ceny v doprave o 0,6 %, za nábytok, bytové zariadenie a bežnú údržbu domácnosti o 0,2 %, za rekreáciu a kultúru o 0,1 %. Na aprílovej úrovni zostali ceny v za alkoholické nápoje a tabak, za bývanie, vodu, elektrinu, plyn a ostatné palivá, pošty a spoje a za vzdelávanie.

Medziročná jadrová inflácia, ktorá sleduje spotrebiteľské ceny s vylúčením regulovaných cien a administratívnych zásahov v oblastí daní, v máji dosiahla 1,9 %, kým v apríli predstavovala 1,5 %. Čistá inflácia, ktorá na rozdiel od jadrovej nezohľadňuje ani vývoj cien potravín, dosiahla v máji 1,4 %. V apríli bola na úrovni 1,2 %. V medzimesačnom porovnaní bola jadrová inflácia v máji na úrovni 0,3 % a čistá inflácia bola 0,1 %.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia