Predaj áut v EÚ sa dostáva na úrovne pred krízou

Počet registrácií nových osobných áut v Európskej únii a krajinách Európskeho združenia voľného obchodu (EFTA) v máji medziročne vzrástol o 7,7 percenta na 1,43 milióna. Nárast predaja pritom hlásia takmer všetky automobilky. Vyplýva to z údajov, ktoré v piatok zverejnilo Európske združenie výrobcov automobilov (ACEA).

16.06.2017 11:19
debata

„Z hľadiska objemu predaja sa tieto výsledky blížia úrovni z mája 2007, tesne predtým, než automobilový priemysel zasiahla hospodárska kríza,“ uvádza sa vo vyhlásení ACEA. Automobilový trh sa po šesťročnom poklese vrátil k rastu v roku 2014. Dopyt odvtedy stúpa prakticky každý mesiac tak vďaka spotrebiteľskej dôvere, ako aj ponukám nových produktov a ďalším stimulom zo strany výrobcov.

Apríl, kedy odbyt spadol o 6,6 percenta, bol ovplyvnený veľkonočnými sviatkami, ktoré znížili počet predajných dní, a poklesom predaja v Británii o 19,8 percenta.

V samotnej Európskej únii, teda bez členov EFTA, počet registrácií medziročne vzrástol o 7,6 percenta na 1,39 milióna. Členmi EFTA sú Nórsko, Švajčiarsko, Island a Lichtenštajnsko.

V máji sa v Európe darilo najmä japonským automobilkám Suzuki a Toyota, ktoré zaznamenali rast predaja o 21,4 percenta, respektíve 19,6 percenta, a nemeckému Daimleru, ktorého odbyt sa zvýšil o 14 percent. Predaj skupiny Fiat Chrysler vzrástol o 11,9 percenta, keď vzostup dopytu po športových modeloch Alfa Romeo o 47,8 percenta kompenzoval pokles predaja vozidiel Jeep SUV o 7,3 percenta. Počet registrácií francúzskeho Renaultu sa zvýšil o 10,4 percenta a skupine PSA počet registrácií vzrástol o 4,8 percenta. Najväčšia európska automobilka Volkswagen zaznamenala rast predaja o 8,4 percenta a jej podiel na trhu sa napriek emisnému škandálu drží na úrovni 24,3 percenta.

Niektoré automobilky ale v máji zaznamenali pokles predaja, Jaguar Land Rover o 9,3 percenta, Honda o 14,5 percenta, Mazda o 2,3 percenta a Opel o 1,7 percenta.

Nárast predaja zaznamenalo v máji všetkých päť veľkých trhov s výnimkou Británie. Najviac odbyt vzrástol v Nemecku, kde sa počet registrácií nových osobných áut zvýšil o 12,9 percenta, nasleduje Španielsko s 11,2 percenta. V Británii ale počet registrácií o 8,5 percenta klesol. Za prvých päť mesiacov tohto roka sa predaj nových automobilov v EÚ a krajinách EFTA podľa údajov ACEA zvýšil o 5,1 percenta na 6,92 milióna. Predaj v samotnej EÚ sa zvýšil o 5,3 percenta na 6,72 milióna.

debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky