Venezuela zažíva hyperinfláciu

Bieda a strata nádeje na zlepšenie panujú vo Venezuele už niekoľko rokov. V krajine, kde vláda nemá na platenie sociálnych programov štátu pre najchudobnejších, kde sú pouličné rabovačky a protesty na dennom poriadku, a kde sa ľudia nemôžu dostať k základným potravinám či liekom v obchode.

19.06.2017 16:00
venezuela, obchod, potraviny Foto:
Vo Venezuele chýbajú lieky, suroviny, základné potraviny a hygienické potreby. Každodennou realitou pre Venezuelčanov sa stali dlhé rady na jedlo pred obchodmi.
debata (25)

Aj aktuálne protesty vo Venezuele sú vyvrcholením vládnutia socialistu Nicolása Madura. Inflácia, respektíve hyperinflácia, v krajine sa dostala na neuveriteľných vyše 720 percent. Na porovnanie, na Slovensku rast cien tovarov v obchode sa pohybuje pri jednopercentnej hranici. Vyše 80 percent Venezuelčanov podľa údajov Európskej komisie žije v chudobe.

Od marca sú v krajine protesty, ktoré sa podľa odborníkov pridávajú k najhoršej kríze v dejinách Venezuely. Protestujúcim sa nepáči plán na vytvorenie ústavnej rady, ktorá by mala v právomoci rozpustiť parlament, reštrukturalizovať štát a dokonca vládnuť v krajine na neurčito. Opozícia sa dlhodobo snaží zosadiť Madura z funkcie, jeho vládnutie označuje za diktatúru. Maduro, naopak, hovorí o sprisahaní zahraničných mocností na čele s USA voči socialistickej Venezuele. Ľudia sú nespokojní, ale majú tiež obavy z anarchie po prípadnom zvrhnutí vlády.

Ekonomiku Venezuely v posledných rokoch podkopáva aj lacná ropa na trhu. Venezuela je na 97 percent závislá od príjmov z čierneho zlata, ako sa ropa nazýva. Krajinu k tomu už dlhé roky ekonomicky a politicky oslabuje korupčné správanie politikov.

Podľa ekonómov Venezuela už nie je v recesii, ale v ekonomickej depresii. Inflácia by mala tento rok vzrásť o viac ako 1¤600 percent. Venezuelská mena bolívar má na čiernom trhu, kde väčšina Venezuelčanov zamieňa americké doláre, menšiu hodnotu ako americký cent. Miera nezamestnanosti v krajine tento rok podľa odhadov porastie na viac ako 21 percent.

Napríklad v Petare, jednej z najchudobnejších a najnebezpečnejších štvrtí Caracasu aj celej Venezuely, ľudia len veľmi ťažko zoženú potraviny. Obchody majú doskami zatlčené výklady a tvoria sa pred nimi dlhé rady. Nákup základných potravín je limitovaný maximálne na štyri balíčky ryže alebo cukru a tiež štyri fľaše s rastlinným olejom na jeden nákup.

Venezuele dochádzajú peniaze. Vláda musí do konca roku 2017 splatiť dlhy vo výške 15 miliárd dolárov. Centrálna banka však disponuje rezervami v hodnote len niečo vyše 11 miliárd dolárov. Čína, ktorá v posledných rokoch Venezuele požičala 60 miliárd dolárov, už ďalšie peniaze posielať nechce. Pomáhať začalo Rusko. Každý mesiac posiela 60-tisíc ton pšenice na zmiernenie potravinovej krízy. USA vyjadrili nedávno obavy z narastajúceho vplyvu Ruska vo Venezuele, ktorá od Moskvy takisto nakupuje produkty zbrojárskeho priemyslu. Rusko malo úzke vzťahy s Venezuelou ešte za čias bývalého prezidenta Huga Cháveza, čo sa chápe ako snaha o posilnenie vplyvu Moskvy v Latinskej Amerike. Chávez od Ruska nakupoval zbrane, vojenské lietadlá a vrtuľníky za miliardy dolárov.

Podľa ruských médií sa Maduro spolieha na pomoc Moskvy a ponúka Rusku venezuelské ropné aktíva. Ide o možnosť ruského Rosneftu do venezuelskej spoločnosti na ťažbu ropy CITGO, ktorá je filiálkou štátnej Petroleos de Venezuela, alebo do firmy PetroPiar.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #lieky #Venezuela #chudoba #Nicolas Maduro