Investor vymenil Spišskú Novú Ves za Levoču

Spoločnosť Helske, s. r. o., ktorá prichádza ako nový investor do priemyselnej zóny v Levoči, mala pôvodne budovať závod v Spišskej Novej Vsi. O svojich zámeroch v tomto meste informovala ešte v roku 2015, napokon sa rozhodla presunúť investíciu do Levoče.

19.06.2017 19:54
debata

„V Spišskej Novej Vsi sme kúpili pozemky, potrebovali sme však rozšíriť výrobné kapacity, rozloha pozemku nám to však nedovoľovala,“ vysvetlil pre agentúru SITA Matej Rusňák, konateľ Helske.

Kým v Levoči má spoločnosť k dispozícii pozemok s rozlohou asi 13-tisíc metrov štvorcových, v Spišskej Novej Vsi to malo byť len 10-tisíc. V prospech Levoče rozhodla aj poloha hnedej priemyselnej zóny pri diaľnici. Spoločnosť v nej preinvestuje v prvej fáze asi 14 miliónov eur a vytvorí minimálne 120 pracovných miest, vyrábať sa tam budú nové priemyselné omietky, povlaky a povrchy

Memorandum o vytvorení nových výrobných kapacít v Spišskej Novej Vsi podpísala spoločnosť Helske ešte v decembri 2015. V polovici decembra 2016 mesto oznámilo, že výstavbu výrobných hál a priestorov v miestnom priemyselnom parku spustia začiatkom roka 2017. „Spoločnosť Helske v minulom roku odkúpila od mesta pozemky v priemyselnom parku na Drevárskej ulici formou verejnej súťaže, kde chceli postaviť výrobnú halu. V tomto roku spoločnosť požiadala o odkúpenie a prenájom ďalších pozemkov, taktiež formou verejnej súťaže,“ uviedla pre SITA viceprimátorka Spišskej Novej Vsi Lea Grečková.

Keďže spoločnosť by chcela svoje priestory rozšíriť aj v budúcnosti, napokon mala podľa jej konateľa dve možnosti, prenajať si pozemky v ďalšom priemyselnom parku v Spišskej Novej Vsi alebo v priemyselnom parku v Levoči. Vybrala si Levoču, rozhodovanie uľahčila aj existencia diaľnice, a teda lepšia dostupnosť priemyselného areálu pre súčasných i budúcich zamestnancov. „Naše mesto vychádza všetkým budúcim investorom v ústrety v rámci možností, aké samospráva má, aby podporilo vznik nových pracovných miest pre našich občanov. Nemôže však ovplyvňovať vnútorný chod firiem a ich podnikateľskú stratégiu,“ uviedla Grečková, ktorá dodala, že spoločnosť má voči mestu vysporiadané všetky záväzky.

Spoločnosť Helske s.r.o., ktorá sa zameriava na výrobu unikátneho stavebného materiálu s použitím nanotechnológie, chce v Levoči vybudovať dve výrobné haly a jednu administratívnu budovu. S prácami sa už podľa Rusňáka začalo, samotné haly by mali stáť koncom tohto roka. Podľa investora bude prevádzka vybavená modernou stavebno-technologickou výrobnou technológiou, obslužnými, skladovacími a distribučnými kapacitami a súvisiacim sociálnym a technickým zázemím pre budúcich pracovníkov.

Príchod investora a prenájom pozemkov schválili levočskí poslanci na zasadnutí mestského zastupiteľstva v utorok 13. júna. O plánoch spoločnosti vtedy informoval primátor Levoče Milan Majerský. „Je to spoločnosť, ktorá šetrí ľuďom energiu a životné prostredie. Okrem toho si musíme bezvýhradne plniť záväzky, ktoré máme voči hnedej priemyselnej zóne, potrebujeme do regiónu lákať kvalitných investorov a vytvárať pre ľudí tu doma stále viac atraktívnych pracovných miest,“ povedal.

debata chyba
Viac na túto tému: #investície #Levoča #Spišská Nová Ves #Helske