Odborári VW chcú štrajkovať týždeň i viac, vedenie ponuku nezvýšilo

Najväčšia automobilka na Slovensku, bratislavský Volkswagen, pracuje pre štrajk v obmedzenom režime. Pokusy spustiť niektoré linky boli neúspešné. Vedenie firmy bude v stredu s odborármi rokovať. Stretnutie sa podľa hovorkyne spoločnosti uskutoční na žiadosť Moderných odborov.

20.06.2017 07:23 , aktualizované: 19:27
volkswagen, štrajk, protest, Foto: ,
Účastníci štrajku v automobilke Volkswagen.
debata (415)

Vedenie spoločnosti Volkswagen Slovakia dúfa, že sa nebude opakovať situácia z portugalského a španielskeho závodu, kedy sa podnik pre nezhody s odborármi rozhodol, že presunie výrobu vozidiel do inej krajiny. Ako uviedli na tlačovej konferencii predstavitelia spoločnosti, od zástupcov Moderných odborov Volkswagen očakávajú, že budú viesť konštruktívny dialóg na základe ponuky, ktorú v pondelok odborárom predložili.

Aktuálne vedenie ponúka zvýšenie platov celkovo o 8,9 %. Pre tarifnú triedu 6, ktorá je firemným priemerom, to predstavuje navýšenie mzdy o približne 117 eur. Pre všetkých zamestnancov ponúka jednorazovú platbu vo výške 350 eur, sľubuje tiež individuálny rast tarifných tried od roku 2018 a platnosť kolektívnej zmluvy do konca budúceho roka.

Vedenie automobilky sa v utorok ráno po vyhlásení ostrého štrajku poďakovalo všetkým zamestnancom, ktorí v utorok prišli do práce. Podľa informácií vedenia spoločnosti bolo počas rannej zmeny v závode 3 500 ľudí a v tom čase bolo okolo 1 500 až 2 200 ľudí pred bránami. V bratislavskej automobilke sa pokračuje vo výrobe malých mestských áut na výrobnej linke New Small Family. V Martine, Stupave a Košiciach sa vyrába bez obmedzenia.

Odbory čakajú pozvanie na rokovanie

Zástupcovia Moderných odborov Volkswagen (MOV) sú pripravení rokovať s vedením automobilky. „Je nám veľmi ľúto, že stále neprišla od vedenia Volkswagenu ponuka na rokovanie,“ vyhlásil predseda MOV Zoroslav Smolinský. Odborári sú podľa vlastných slov pripravení štrajkovať do konca týždňa, a ak to bude nutné budúci týždeň pokračovať v nešpecifikovaných akciách až do celozávodnej dovolenky.

„Hodnoty vyrábajú zamestnanci a pokiaľ vedenie spoločnosti nechce načúvať zamestnancom, tak nemáme žiadnu inú možnosť, ako prejaviť svoju vôľu,“ povedal Smolinský, ktorý vlani opustil zavedenú odborovú organizáciu Kovo a stál pri vzniku Moderných odborov, do ktorých potom vstúpila väčšina zamestnancov slovenského Volkswagenu.

V utorok od šiestej rána sa pred bratislavským závodom zhromaždilo niekoľko tisíc zamestnancov automobilky, ktorí ostrý štrajk podporujú. Na improvizovanom pódiu sa pred hlavnou bránou fabriky striedajú zástupcovia odborárov. Podľa Smolinského pokusy vedenia spustiť niektoré výrobné linky boli neúspešné.

„Aspoň v tomto nás vedenie vypočulo, lebo ozaj nemá význam vyrábať nejaké šroty. My tu budeme pár dní a dúfame, že sa o nejaký čas ozvete,“ vyzval Smolinský vedenie podniku.

Ako informovala hovorkyňa Volkswagenu Slovakia Lucia Kovarovič Makayová, aktuálne sa vyrába bez obmedzení v martinskom a stupavskom závode. „V Bratislave po organizačných opatreniach vyrábame vozidlá na montáži New Small Family. Všetkým pracujúcim zamestnancom vyplácame mzdu v plnej výške,“ povedala.

Odborový predák Smolinský novinárom povedal, že odbory sú pripravené štrajkovať najmenej do konca týždňa a pokračovať v nešpecifikovaných akciách až do začatia celozávodnej dovolenky, ktoré je vo slovenskom Volkswagene naplánované na začiatok júla.

Tisícky odborárov stoja pred bránami Volkswagenu

V utorok ráno zastali v najväčšej domácej automobilke výrobné pásy. Tisícky odborárov totiž ostali stáť pred bránami automobilky. Dôvodom je nesúhlas vedenia podniku s tohtoročným zvýšením platov o 16 percent.

„Členovia odborov nenastúpili na rannú zmenu a ostali štrajkovať pred bránami závodu. V priebehu dňa sa ku nám pridajú aj zamestnanci poobednej a nočnej zmeny. Štrajkovať plánujeme dovtedy kým nám vedenie podniku neponúkne prijateľný rast platov a momentálne požadujeme zvýšenie miezd o 16 percent,“ povedal šéf Moderných odborov vo Volkswagen Slovakia Zoroslav Smolinský.

Účastníci štrajku v automobilke Volkswagen.
Účastníci štrajku v automobilke Volkswagen.
+7Účastníci štrajku v automobilke Volkswagen.

Vo Volkswagen Slovakia bol v minulom roku priemerný hrubý plat 1¤804 eur. V tejto sume nie sú započítané odmeny vrcholového manažmentu a šikovní zamestnanci začnú zarábať priemernú mzdu po odpracovaní piatich až siedmich rokov.

Tesne pred vyhlásením štrajku ponúklo vedenie automobilky k 01. 06. 2017 zvýšenie platov o 4,5 percenta. Zároveň by sa každému zamestnancovi vyplatila jednorazová odmena vo výške 350 eur a k začiatku budúceho roka bol naplánovaný rast miezd o ďalších 4,2 percenta. V priebehu niekoľkých mesiacov tak súčasné mzdy mali vzrásť o 8,9 percenta.

„Spoločnosť Volkswagen Slovakia úprimne ďakuje všetkým zamestnancom, ktorí dnes prišli do práce. Mrzí nás, že napriek ústretovej vyššej ponuke, ktorú včera predložilo vedenie VW SK, neprišlo k dohode. Vyzývame odborovú organizáciu na ústretový krok smerom k obojstranne akceptovateľnej dohode. Nezodpovedné požiadavky odborov ohrozujú budúcnosť podniku a pracovné miesta našich zamestnancov,“ povedala hovorkyňa Volkswagen Slovakia Lucia Kovarovič Makayová.

© Autorské práva vyhradené

415 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #štrajk