NBS: Rýchly rast môže viesť k prehriatiu ekonomiky

Slovenská ekonomika bude v nasledujúcich rokoch zrýchľovať svoju dynamiku. Konštatovala to Národná banka Slovenska (NBS) vo svojej najnovšej makroekonomickej predikcii, ktorú zverejnila v utorok.

20.06.2017 14:46
debata

Svoje odhady rastu hrubého domáceho produktu (HDP) spred štvrťroka pritom ponechala bez zmeny. Centrálna banka tak naďalej očakáva, že hospodárstvo v tomto roku reálne stúpne o 3,2 %, v budúcom roku o 4,2 % a v roku 2019 o 4,6 %.

Tieto čísla však podľa centrálnej banky môžu znamenať, že slovenská ekonomika sa už v najbližších rokoch môže začať prehrievať, a teda produkovať nad úrovňou svojho potenciálu. „Na Slovensku sa môže ekonomika začať prehrievať skôr ako v eurozóne,“ povedal guvernér NBS Jozef Makúch na utorňajšej tlačovej konferencii.

Pre dosahovanie udržateľných vysokých rastov ekonomiky bez výraznejších pnutí je preto podľa neho potrebná súčinnosť aj ostatných oblastí hospodárskej politiky, vrátane tej fiškálnej. „Na zvýšenie odolnosti ekonomiky, zníženie štrukturálnej nezamestnanosti a podporu produktivity a celkového potenciálu ekonomiky, je potrebné podstatne zrýchliť tempo realizácie štrukturálnych reforiem,“ dodal Makúch s tým, že priaznivý ekonomický rast a nízke úrokové náklady by mali vytvoriť dostatočné zdroje na realizáciu štrukturálnych reforiem.

Oproti predchádzajúcej prognóze však centrálna banka upravila svoje odhady rastu spotrebiteľských cien. Kým v predchádzajúcom období ich upravovala skôr k rýchlejšiemu rastu, tentokrát pristúpila naopak k zníženiu odhadu harmonizovanej inflácie, a to v celom horizonte prognózy. Pre tento rok znížila výhľad priemerného rastu spotrebiteľských cien o 0,2 percentu­álneho bodu na 1,2 % a pre nasledujúce dva roky zhodne o 0,1 percentu­álneho bodu na 1,9 % v roku 2018 a 2 % v roku 2019.

Centrálna banka upravila aj svoju prognózu vývoja zamestnanosti. V tomto roku odhad rastu zamestnanosti mierne znížila o 0,1 percentu­álneho bodu na 1,9 %, avšak v nasledujúcich dvoch rokoch odhad rastu zamestnanosti naopak zvýšila vždy o 0,2 percentu­álneho bodu. V roku 2018 by tak zamestnanosť mala stúpnuť o 1,4 % a v roku 2019 o 1,1 %. Neovplyvnilo to však výhľad vývoja nezamestnanosti. Pri nej centrálna banka naďalej očakáva postupný pokles z tohtoročných 8,4 % na budúcoročných 7,7 % a napokon na 7,1 % v roku 2019.

Podľa guvernéra NBS Jozefa Makúcha za slabším očakávaným rastom zamestnanosti v tomto roku stojí vývoj v prvom štvrťroku, kedy dynamika zamestnanosti spomalila. Vzhľadom na signály z ekonomiky ide však podľa očakávaní centrálnej banky o dočasný jav. „V ďalšom období sa predpokladá, že ekonomika bude pokračovať v tvorbe pracovných miest. To vytvorí podmienky pre vyšší rast zamestnanosti, nakoľko je možné očakávať obsadzovanie pracovných miest vo väčšej miere aj zahraničnými pracovníkmi,“ tvrdí Makúch. A práve prílev pracovníkov zo zahraničia, ako aj rast participácie na trhu práce a návrat časti občanov Slovenska pracujúcich v zahraničí podľa neho zároveň spôsobí, že miera nezamestnanosti napriek rastúcej zamestnanosti rýchlejšie klesať nebude.

Bez zmien zostáva v aktuálnej prognóze aj odhad vývoja rastu nominálnych miezd. Pri nich NBS naďalej očakáva v tomto roku rast o 4,4 %, v budúcom roku o 4,8 % a o rok neskôr o 4,9 %. Vplyvom zmien v predikcii vývoja spotrebiteľských cien však centrálna banka upravila odhad vývoja reálnych miezd. Predikciu ich rastu pre tento rok zvýšila o 0,2 percentu­álneho bodu na 3,2 % a v nasledujúcich dvoch rokoch zhodne o 0,1 percentu­álneho bodu na 2,8 %, resp. 2,7 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #HDP #NBS