Rope sa nedarí udržať vyššie ceny

Ceny ropy na svetových trhoch sa v stredu prepadli o viac než dve percentá a zostúpili na desaťmesačné minimá. Trh neudržal dočasné zisky po údajoch o poklese zásob ropy v USA a čoskoro znovu prevládli obavy investorov z previsu ponuky nad dopytom. Ropa teraz smeruje k najhlbšej polročnej strate za 20 rokov.

22.06.2017 10:00
debata (6)

Brent v závere stredajšieho obchodovania stratil 2,6 percenta, dostal sa na 44,82 dolára za barel a krátko predtým zostúpil až na 44,35 USD, najnižšie od vlaňajšieho augusta. Americká ľahká ropa WTI zostúpila o 2,3 percenta na 42,53 USD a predtým klesla na 42,05 USD, takisto je to minimum za desať mesiacov. Od začiatku roka ceny stratili asi 20 percent, čo by znamenalo najvýraznejší polročný pokles od prvého polroka 1997, poznamenala agentúra Reuters.

Americký vládny Úrad pre energetické informácie (EIA) uviedol, že zásoby ropy na americkom trhu minulý týždeň klesli o 2,5 milióna barelov, čo bolo o niečo viac, než odhadovali analytici v ankete agentúry Reuters. Viac než sa čakalo sa znížili tiež zásoby benzínu, ktoré predošlý týždeň nečakane vzrástli.

Ceny sa po správe EIA spočiatku prehupli do pozitívneho pásma, čoskoro ale obnovili pokles. Údaje o zásobách podľa analytikov na vnímanie situácie na trhu nič podstatné nezmenili.

„Zásoby ropy a benzínu v USA sú výrazne nad svojimi päťročnými priemermi, čo bude ceny ďalej oslabovať,“ povedal analytik Abhishek Kumar z londýnskej spoločnosti Global Gas Analytics. „Ťažba ropy v tejto krajine sa pritom napriek nedávnemu poklesu cien naďalej zvyšuje,“ dodal. Podľa EIA vzrástla ťažba v USA minulý týždeň o ďalších 20 000 barelov na 9,35 milióna barelov denne.

Napriek znižovaniu ťažby v rámci dohody Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalších producentov zostávajú zásoby aj na globálnom trhu ropy a ropných produktov nad dlhodobými priemermi. Iránsky minister ropného priemyslu Bizan Zangáne povedal, že OPEC zvažuje výraznejšie obmedzenia ťažby, zatiaľ ale počká, aby mohol zhodnotiť vplyv doterajšieho zníženia produkcie.

„Investori chcú dôkazy, že škrty v rámci OPEC menia situáciu na trhu, a nedostávajú ich. Trh teraz hľadá bod, kedy sa ťažiari z USA ocitnú pod tlakom, a zatiaľ tam ešte nie je,“ povedal Anthony Headrick z americkej maklérskej firmy CHS Hedging.

OPEC sa na konci mája rozhodol predĺžiť dohodu o obmedzení ťažby o deväť mesiacov, čo znamená do marca budúceho roka. Pokračuje tak stav, keď OPEC a ďalší signatármi na čele s Ruskom v prvom polroku dodávali na trh o približne 1,8 milióna barelov ropy za deň menej ako vlani na jeseň. V máji signatári plnili dohodu zatiaľ najvyšším tempom od jej zavedenia, ukázali utorkové údaje.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #ropa #OPEC