Slovensko si s USA môže vymieňať informácie o nadnárodných skupinách

Slovensko naďalej posilňuje spoluprácu s USA pri automatickej výmene informácií v oblasti daní. Ako informuje rezort financií, v stredu podpísali zástupcovia oboch strán v holandskom Noordwijku bilaterálnu dohodu o automatickej výmene informácií týkajúcich sa nadnárodných skupín podnikov. Dohoda upravuje postup, lehoty a technické aspekty automatickej výmeny správ.

22.06.2017 15:35
debata

Tie sú podľa ministerstva financií jedinečným nástrojom na identifikáciu rizík pre účely transferového oceňovania a poskytnú komplexné informácie o skupinách nadnárodných podnikov a ich štruktúre, dosahovanom zisku, aktivitách, počte zamestnancov, uhradenej a splatnej dani, ako aj iných informáciách v súvislosti s transferovým oceňovaním.

„Správy budú predmetom analýz a kontrol s cieľom identifikovať škodlivé praktiky, ktoré vedú k umelému presúvaniu ziskov do daňovo zvýhodnených prostredí,“ uvádza ministerstvo financií. Podľa ministerstva finančná správa takto získa úplný obraz o tom, aká časť ziskov týchto nadnárodných skupín podnikov plynie do schránkových spoločností a môže sa tak zamerať na cielenú daňovú kontrolu.

„Naši špecializovaní pracovníci budú na základe týchto správ identifikovať rizikové subjekty a transakcie pre účel kontroly transferového oceňovania. Som hrdý, že Slovensko je prvá krajina z V4 regiónu, a tiež krajina v prvej desiatke na svete, ktorá sa dokázala na podpise s USA dohodnúť v rekordne krátkom čase," komentoval dohodu generálny riaditeľ sekcie boja proti podvodom a analýzy rizík Finančného riaditeľstva SR Ladislav Hanniker.

Rovnako ako od USA bude finančná správa takto dostávať správy o nadnárodných skupinách od viac ako 50 krajín, kde sídlia ich materské spoločnosti. Okrem Slovenskej republiky podpísali USA rovnakú dohodu aj s Lotyšskom a Dánskom.

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Slovensko #USA