Smolinský: Rokovania odborov s Volkswagenom smerujú k dohode

Sobotňajšie rokovanie Moderných odborov Volkswagen s vedením firmy neskončili úspechom. Ako však na brífingu uviedol šéf odborov Zoroslav Smolinský, budú pokračovať a "smerujú k dohode". "Možno je to otázka jedného sedenia," vyhlásil Smolinský. Ako dodal, verí, že v pondelok by sa už mohli zamestnanci vrátiť do práce.

24.06.2017 15:28 , aktualizované: 16:40
volkswagen,  protest, štrajk, Foto: ,
Účastníci štrajku v automobilke Volkswagen.
debata (11)

Smolinský nechcel konkretizovať, aké platové návrhy odzneli na rokovaní, podľa neho však rozhovory smerujú k tomu, aby boli obe strany spokojné. Podľa neho Volkswagen Slovakia stále ponúka jednorazové platby, ktoré odborom nevyhovujú. Ponúka však aj percentuálne zvýšenie platov. Ďalšie rokovania by podľa Smolinského mal teraz iniciovať práve Volkswagen.

Stanovisko VW

Spoločnosť Volkswagen Slovakia mrzí, že sa strany nedohodli. Uviedla to v stanovisku hovorkyňa firmy Lucia Kovarovič Makayová. „V našom záujme zostáva aj naďalej zabezpečiť budúcnosť a stabilitu pracovných miest pre tisíce zamestnancov, čo je možné len pri primeranom a dlhodobo udržateľnom raste mzdových nákladov,“ skonštatovala.

Ponuka Volkswagenu je podľa nej kombináciou percentuálneho navýšenia tarifných miezd a jednorazových platieb. „Tým je vyváženejšia, keďže jednorazové platby sú v rovnakej výške pre všetkých zamestnancov nezávisle od tarifnej triedy,“ odôvodnila Makayová.

„Pokračujúci štrajk má negatívny dopad na zamestnancov a budúcnosť spoločnosti a zároveň prehlbuje stratu dôvery koncernu. Preto očakávame, že čo najskôr dospejeme k racionálnemu riešeniu,“ skonštatovala hovorkyňa. Ďalšie kolo kolektívneho vyjednávania sa podľa nej uskutoční po vzájomnej dohode.

Ostrý štrajk

Zamestnanci Volkswagen Slovakia vstúpili do ostrého neobmedzeného štrajku v utorok o šiestej ráno. Do štrajku išli odbory s celkovo dvanástimi požiadavkami, pričom tou hlavnou bolo zvýšenie tarifných miezd o 16 %. Odbory aj vedenie firmy v nasledujúcich rokovaniach predkladali rôzne návrhy, žiaden z navrhovaných kompromisov však zatiaľ neprešiel.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #štrajk #Moderné odbory