Prešovčanom zrekonštruujú preťaženú križovatku

Slovenská správa ciest (SSC) pripravuje rekonštrukciu križovatky na ceste prvej triedy I/20 v Prešove na ulici Solivarská.

25.06.2017 14:22
debata

Na práce plánované na jeden rok predpokladá vynaložiť predbežne 2,37 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (2,84 mil. eur vrátane dane). Ako vyplýva z vyhlásenej výzvy na predkladanie ponúk, zámerom investície je zvýšenie výkonnosti križovatky a odstránenie preťaženej premávky dopravy v dopravných špičkách.

„Jestvujúca priesečná svetelne riadená križovatka sa zrekonštruuje na okružnú,“ informovali cestári. Projekt bude spolufinancovaný z prostriedkov Európskej únie cez Operačný program Integrovaná infraštruktúra 2014 – 2020 v rámci prioritnej osi Cestná infraštruktúra.

Lehota na predkladanie ponúk trvá do 26. júla. Uchádzači musia napríklad preukázať, že za posledných päť rokov od vyhlásenia verejného obstarávania uskutočnili stavebné práce na výstavbe a rekonštrukcii diaľnic, rýchlostných ciest a ciest prvej triedy v celkovom objeme vyše 10 mil. eur bez DPH. Z toho minimálne dve stavby musia mať hodnotu najmenej 2 milióny eur bez DPH jednotlivo.

„Stavba pozostáva zo sedemnástich stavebných objektov, zahŕňa prípravu územia a zariadenie staveniska, rekultiváciu spevnených a dočasne zabratých plôch, vegetačné úpravy, okružnú križovatku, úpravu cesty III/0682 ul. Solivarská, rekonštrukciu a úpravu miestnych komunikácií,“ priblížila Slovenská správa ciest.

Súčasťou zákazky je aj dočasné dopravné značenie, úprava chodníkov, oplotenie, cestná kanalizácia na cestách I/68 a III/0682, rekonštrukcia trolejového vedenia, ako aj preložka napájacieho vedenia Dopravného podniku mesta Prešov, a.s., ochrana káblov nízkeho napätia, či osvetlenie okružnej križovatky.

Slovenská správa ciest je samostatná rozpočtová organizácia zriadená ministerstvom dopravy k 1. januáru 1996. Spravuje cesty prvej triedy a vykonáva pre ne investičnú činnosť. Generálne riaditeľstvo SSC je v Bratislave, štyri regionálne organizačné zložky majú zastúpenie v Bratislave, Žiline, Banskej Bystrici a Košiciach. Investičná výstavba a správa ciest (IVSC) Bratislava má na starosti cesty prvej triedy v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji, IVSC Žilina v Žilinskom a Trenčianskom kraji, IVSC Banská Bystrica v Banskobystrickom kraji a IVSC Košice v Košickom a Prešovskom kraji.

debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #Prešov