Slováci sú v slobode internetu na 20. mieste vo svete

Slovenská republika má 20. najnižšiu mieru cenzúry internetu zo 179 krajín, Česká republika je na 23. mieste.

26.06.2017 05:55
debata (66)

Najviac prístup a informácie na internete obmedzuje Severná Kórea alebo Irán. Najviac liberálne v oblasti štátnych zásahov do internetu sú Estónsko, Island, Kanada, Nemecko a USA. Vyplýva to z údajov spoločnosti vpnMentor, ktorá túto problematiku celosvetovo sleduje.

Na Slovensku i v Česku, rovnako ako vo väčšine európskych krajín, prevláda nízka miera obmedzenia internetu. Ide pritom najmä o prístup na torrentové siete, ktoré slúžia na sťahovanie súborov.

„Situácia v Česku je pomerne dobrá. Sloboda slova je narušovaná iba popieraním komunistickej minulosti a holokaustu, a samozrejme nenávistnými prejavmi. Veľkým pozitívom je lokálna vládou nekontrolovaný vyhľadávač Seznam.cz, čo oslabuje vplyv Google. Na druhú stranu, opatrenia vlády prijaté v januári 2017 o obmedzení herných a lotériových spoločností môžu byť varovným signálom,“ uviedol spoluzakladateľ vpnMentor Ariel Hochstadt.

V Grécku, Moldavsku alebo vo Veľkej Británii je obmedzený prístup k pornografii, v Rusku potom navyše aj k politickým médiám. V Bielorusku a Turecku sú obmedzené politické médiá a sociálne siete.

K obmedzeniam vedú rôzne príčiny, zatiaľ čo vláda Severnej Kórey zamedzuje prístup k informáciám na internete zo strachu z možného ovplyvnenia uzavretej spoločnosti zvonku, v Číne, na Taiwane alebo vo Vietname ide čisto o politické dôvody. Náboženský motív je dôvodom cenzúry v Sýrii, Saudskej Arábii a Jemene.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #internet