Litva uzavrela prvý kontrakt na nákup zemného plynu z USA

Litovský štátny obchodník s plynom LDT v pondelok uzavrel svoj prvý kontrakt na nákup skvapalneného zemného plynu (LNG) priamo zo Spojených štátov. Dodávka by mala doraziť k terminálu v prístave Klajpeda v druhej polovici augusta, oznámila LDT.

26.06.2017 14:59
debata (87)

Plyn dodá americká spoločnosť Chénier Energy a surovina by mala pochádzať z USA, povedal agentúre Reuters hovorca LDT. „Bude to prvýkrát, čo Litva dostane plyn zo Spojených štátov,“ dodal hovorca.

Nákup plynu z USA je pre Litvu súčasťou snáh o rozšírenie zdrojov dodávok plynu a zníženie závislosti na ruskom plynárenskom koncerne Gazprom. Litva terminálom na LNG v Klajpede v roku 2014 prelomila monopol Gazpromu na dodávky plynu do Pobaltia a teraz si jeho prostredníctvom zaisťuje zhruba polovicu domácej spotreby tejto suroviny.

Začiatkom mesiaca dorazil k terminálu poľského prístavu Świnoujście prvý tanker s LNG zo Spojených štátov. Bola to prvá dodávka amerického plynu z bridlicových ložísk do oblasti východnej a severnej Európy. Poľsko dúfa, že júlová návšteva amerického prezidenta Donalda Trumpa v krajine otvorí dvere ďalším podobným kontraktom.

Spojené štáty sa ku koncu minulého roka stali vďaka prudkému rastu vývozu LNG prvýkrát po takmer 60 rokoch čistým vývozcom zemného plynu. Podľa odhadu ministerstva energetiky USA bude krajina do konca desaťročia tretím najväčším producentom skvapalneného zemného plynu (LNG) na svete za Austráliou a Katarom. Ešte v minulom desaťročí sa čakalo, že Spojené štáty sa stanú veľkým dovozcom LNG.

87 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #plyn #Litva