Google dostal od Európskej komisie rekordnú pokutu 2,4 miliardy eur

Svet marketingu, ako ho vytvoril americký internetový gigant Google, dostal poriadnu trhlinu. Európska komisia zasiahla proti praktikám, keď veľký hráč manipuluje spotrebiteľov s cieľom zarobiť na nich čo najviac. Brusel sa rozhodol Google obviniť po siedmich rokoch vyšetrovania a dal firme do 90 dní zaplatiť astronomickú pokutu 2,42 miliardy eur.

27.06.2017 13:17 , aktualizované: 19:46
debata (8)

Internetový vyhľadávač podľa eurokomisárky Margrethe Vestagerovej dlhodobo porušuje pravidlá hospodárskej súťaže a tým poškodzuje všetkých občanov Európskej únie. Zásadný problém je podľa komisie to, že Google vo vyhľadávači uprednostňuje vlastnú službu porovnania cien rôznych produktov. Zákazník sa tak nemusí dostať k najvýhodnejšej ponuke a firmy zase k zákazníkom. Google vďaka tomu môže profitovať, a to na úkor všetkých.

„Týmto rozhodnutím od Googlu chceme, aby zmenil spôsob fungovania a aby čelil následkom svojich krokov,“ povedala eurokomisárka. Pokutou sa to však nekončí. Každý, kto sa „nelegálnym správaním firmy“ cíti byť poškodený, môže podľa eurokomisárky žiadať na súde od Googlu kompenzáciu. A to tiež nie je všetko. Brusel americkú firmu vyšetruje dokonca aj za spôsob, ako ľuďom zobrazuje vyhľadávané obrázky.

Svetové giganty idú pri biznise často na hranu zákona a využívajú čas, kým úrady zavedú účinnú reguláciu. Na konci celého systému sú vždy majitelia veľkých firiem. Tí majú rozprávkové príjmy, k akým sa bežní ľudia, ktorí poctivo pracujú a dodržiavajú zákony, nemajú šancu dostať za celý život. Šéf a spoluzakladateľ Googlu Larry Page je dvanásty najbohatší človek planéty s majetkom 40,7 miliardy dolárov.

Eurokomisárka Vestagerová je známa nekompromisným postupom proti najväčším globálnym spoločnostiam. Vysoké pokuty už dostali aj firmy ako Philips, LG Electronics, Renault/Volvo, Intel alebo banky Citigroup či Deutsche Bank. Najznámejší je však prípad spoločnosti Apple. Európska komisia jej v decembri prikázala doplatiť na daniach 13 miliárd eur.

Google sa proti rozhodnutiu Bruselu podľa všetkého odvolá. Kent Walker, právny zástupca spoločnosti Google, vo vyhlásení pre médiá uviedol, že firma so závermi vyšetrovania Európskej komisie nesúhlasí. „Rozhodnutie komisie podrobne preskúmame, zvážime odvolanie a tešíme sa, až budeme v tomto prípade môcť predstaviť naše argumenty,“ uviedol Walker.

Brusel sa súdi s rôznymi veľkými nadnárodnými spoločnosťami. Veľké očakávania súvisia najmä s výsledkom súdneho sporu s firmou Apple, ktorá síce úspešne predáva svoje produkty v Európe, no roky nezaplatila žiadne dane z príjmu.

Keby rovnako konal bežný človek, tak by mu každé ráno klopal na dvere exekútor alebo by skončil vo väzení. Je preto normálne, že sa ľudia takýmito praktikami veľkých firiem cítia podvedení. Zároveň citlivo vnímajú narastanie príjmovej nerovnosti medzi najbohatšími a zvyškom sveta.

Google je síce navonok pre všetkých zadarmo. No naozaj len na prvý pohľad. Ako teda vyhľadávanie v Googli funguje?

Napríklad nový hotel v Nízkych Tatrách má záujem prilákať na svoj web návštevníkov z vyhľadávača Google. Zaplatí si preto reklamu, ktorá sa zobrazí všetkým ľuďom, ktorí hľadajú výrazy ako „hotel nízke tatry“, „ubytovanie v nízkych tatrách“ a podobne. Hotel ponúkne za „preklik“ na svoju reklamu nejakú sumu zvyčajne od niekoľko desiatok centov až do niekoľkých eur.

„Je to vlastne dražba za reklamný priestor. Prvým štyrom inzerentom ponúkajúcim na daný výraz najvyššiu sumu (po zohľadnení atraktívnosti ich reklamy a kvality webu) zobrazí pri hľadaní Google ich inzeráty. V prípade, že sa hľadajúci preklikne na ich web, za každé kliknutie zaplatia,“ hovorí Andrej Salner, riaditeľ spoločnosti Pizza SEO, ktorá sa špecializuje na zobrazovanie vyhľadávania v Googli.

Top 10 pokút od Európskej komisie za porušovanie pravidiel hospodárskej súťaže

  • 2,93 miliardy eur – júl 2016 - Spoločnosti MAN, Volvo / Renault, Daimler, Iveco a DAF za kartel veľkých výrobcov nákladných automobilov. Pokuta sa netýkala MAN, ktorý vec oznámil.
  • 2,42 miliardy eur – jún 2017 – Americký internetový gigant Google za zneužitie dominantného postavenia na trhu. Vo svojom vyhľadávači podľa komisie zvýhodňoval iný vlastný produkt, a to službu na porovnávanie obchodných ponúk.
  • 1,41 miliardy eur – december 2012 – Siedmim medzinárodným skupinám firiem, vrátane Philips a LG Electronics, pre kartel v oblasti katódových žiariviek medzi rokmi 1996 a 2006.
  • 1,31 miliardy eur – december 2013 (pôvodne 1,71 miliardy eur) – britskej Royal Bank of Scotland (RBS), americkým Citigroup a JPMorgan, nemeckej Deutsche Bank, francúzskej Société Générale a maklérskej firme RP Martin za manipulácie s londýnskou úrokovou sadzbou LIBOR a jej obdobou pre eurozónu EURIBOR.
  • 1,18 miliardy eur – november 2008 – Výrobcom autoskiel (firmy Pilkington, Soliver, Asahi a Saint-Gobain) za kartel v rokoch 1998 až 2003, keď sa okrem iného dohodovali na cenách.
  • 1,06 miliardy eur – máj 2009 – Americkému výrobcovi počítačových čipov Intel, ktorý poskytoval výrobcom počítačov zľavy za to, že obmedzili používanie čipov konkurenčného výrobcu Advanced Micro Devices; pokuta potvrdená v roku 2014.
  • 953,3 milióna eur – marec 2014 – Piatim spoločnostiam z EÚ a Japonska za účasť na karteli na trhu s automobilovými ložiskami v rokoch 2004 až 2011.
  • 860 miliónov eur – február 2008 (pôvodne 899 miliónov eur) – Americká softvérová spoločnosť Microsoft za zneužívanie dominantného postavenia na trhu (firma podľa EK dostatočne nesprístupnila informácie o svojich produktoch rivalom, respektíve im za prístup k týmto technickým informáciám účtovala neprimerane vysoké licenčné poplatky).
  • 832,4 milióna eur (pôvodne 992 miliónov) – február 2007 – piatim firmám (ThyssenKrupp, Otis, Kone, Schindler a Mitsubishi Electric) za kartel pri výrobe výťahov v rokoch 1995 až 2004.
  • 790,5 milióna eur – november 2001 – ôsmim európskym a japonským výrobcom vitamínov za kartel v období september 1989 až február 1999.

Poznámka: Radené podľa výšky pokuty po prípadnom znížení súdom

ZDROJ: ČTK

Pre mnoho firiem je preto veľmi dôležité, aby sa webstránka s ich tovarom či službami zobrazila na prvej strane po vyhľadaní v Googli. Len malá časť ľudí sa prekliká až na ponuky na strane 4 alebo 6. No a keďže výsledky vyhľadávania majú na firmy veľký vplyv, tak sa firmy často sťažujú, keď sa ich pozícia vo výsledkoch zhorší alebo im stúpnu náklady na jeden „preklik“.

To znamená, že za jedno prekliknutie už Googlu neplatia povedzme 5 centov, ale 1 euro. V konečnom dôsledku sa tento výdavok premietne vo finálnej cene tovaru alebo služby, ktorú zákazník zaplatí. Preto Google nie je až tak úplne zadarmo.

Rozhodnutie Európskej komisie udeliť firme Alphabet – materskej spoločnosti Googlu – pokutu vyše 2,4 miliardy eur, je však skôr iba varovanie. Rozhodnutie sa týka len jedného konkrétneho typu výsledkov vo vyhľadávaní a v prípade, že sa Googlu nepodarí presvedčiť súd o neoprávnenosti pokuty, bude ho to stáť obrovské peniaze.

„Zároveň sa (toto rozhodnutie – pozn. red.) bude dať uplatniť na mnoho ďalších výsledkov vyhľadávania, a teda ohrozuje základ obchodného modelu Googlu – získavať platbu za zobrazenie relevantných reklám vo vyhľadávaní,“ hovorí Salner.

Jeho slová vo svojom vystúpení pred médiami potvrdila samotná eurokomisárka Vestagerová. Uviedla, že pokuta má stanoviť „precedens.“ Inými slovami, Google môže očakávať ďalšie sankcie napríklad aj za spôsob ako užívateľom zobrazuje obrázky alebo ako funguje operačný systém Android v smartfónoch.

To už však musí rozhodnúť súd a jeho rozhodnutie možno očakávať v priebehu roka až troch. Dovtedy bude z hľadiska inzerentov aj spotrebiteľov pravdepodobne všetko fungovať tak ako doteraz. Známe však je, že Brusel voči Googlu vedie hneď niekoľko konaní. Okrem Androidu aj proti praktikám Googlu, ktoré údajne obmedzujú možnosti tretích strán zobrazovať kontextovú reklamu.

„Je na spoločnosti Google, aby zabezpečila, že svoje správanie zmení a aby vysvetlila, ako to chce urobiť. Nemám dôvod neveriť, že tak neurobí,“ povedala Vestagerová. Opatrenia súvisiace s týmto rozhodnutím chce podrobne sledovať. „Naším predbežným záverom, opakujem predbežným, je, že došlo k porušeniu pravidiel Európskej únie,“ podotkla Vestagerová.

Podľa zistení Európskej komisie má Google vo všetkých 31 krajinách Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) dominantné postavenie na trhu všeobecného internetového vyhľadávania, väčšinou od roku 2008. Podiel vyhľadávača takmer vo všetkých krajinách vrátane Slovenska presahuje 90 percent a za obdobie, keď firma podľa komisie zneužívala svoje dominantné postavenie, vzrástla jeho návštevnosť vo Veľkej Británii 45-násobne, v Nemecku 35-násobne.

„Komisia získala konkrétne dôkazy o náhlom poklese návštevnosti niektorých konkurenčných internetových stránok o 85 percent v Spojenom kráľovstve, až o 92 percent v Nemecku a o 80 percent vo Francúzsku. Tento náhly pokles pritom nebolo možné vysvetliť inými faktormi,“ uviedla eurokomisárka. Podotkla pritom, že Brusel sa roky snažil s Googlom dosiahnuť zmier. To sa nepodarilo, a preto sa v apríli 2015 rozhodla konať a námietky Bruselu formálne odovzdala americkému internetovému gigantovi.

„Kým sme došli k tomuto rozhodnutiu, analyzovali sme obrovské množstvo dát vrátane 5,2 terabajtu výsledkov vyhľadávania. To je zhruba 1,7 miliardy vyhľadávaných fráz,“ uviedla eurokomisárka. Je preto presvedčená, že rozhodnutie o pokute je založené na dostatočných dôkazoch.

Google ovláda napríklad aj službu Gmail. Firma len pred pár dňami na svojom blogu oznámila, že e-maily doručené v službe Gmail už nebude prehľadávať s cieľom zistiť, akú reklamu by mala užívateľovi zobrazovať. Zhodou okolností sa tak stalo len krátko predtým, ako Brusel vyriekol verdikt o zneužívaní dominantného postavenia spoločnosti.

Podľa trhovej kapitalizácie je Alphabet (Google) druhou najväčšou firmou na svete. Prvý je Apple, tretí Microsoft a štvrtý Amazon. Všetko sú to IT spoločnosti. Až šiesty je ropný gigant ExxonMobil. Podľa výročnej správy Alphabet vykázala za minulý rok čistý zisk 19,5 miliardy dolárov a tržby 90,3 miliardy dolárov. To je zhruba ročný hospodársky produkt celého Slovenska.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Európska komisia