Firmy si budú môcť odpočítať z daní viac na vedu a výskum

Superodpočet na výskum a vývoj by sa mal od budúceho roka zvýšiť. Počíta s tým návrh novely zákona o dani z príjmov, ktorý ministerstvo financií predložilo do pripomienkového konania. Od budúceho roka by sa tak superodpočet mal zvýšiť zo súčasných 25 % na 100 % zaúčtovaných výdavkov na výskum a vývoj.

27.06.2017 15:52
debata

Okrem toho by malo byť možné superodpočet navýšiť o ďalšiu sumu zodpovedajúcu prírastku výdavkov daňovníka na výskum a vývoj oproti predchádzajúcim daňovým obdobiam. Ministerstvo v návrhu toto navýšenie určilo ako 100 % kladného rozdielu spriemerovaných výdavkov na výskum za posledné dve zdaňovacie obdobia a priemeru výdavkov na výskum za predchádzajúce dve zdaňovacie obdobia. Návrh zároveň rozširuje možnosť uplatniť odpočet aj na náklady na licencie za počítačový softvér využívaný pri realizácii výskumného projektu, ak nejde o softvéry z tzv. kancelárskych balíkov.

Superodpočet na výskum a vývoj, ktorý funguje ako dodatočný odpočet výdavkov na výskum a vývoj od základu dane, bol na Slovensku do zákona o dani z príjmov zavedený s účinnosťou od začiatku roka 2015. Súčasťou tohto opatrenia je aj povinnosť finančnej správy zverejňovať firmy, ktoré superodpočty využili a aj sumy týchto odpočtov. Vlani túto možnosť využilo zhruba 8 desiatok spoločností, ktoré si dodatočne z daňového základu odpísali od desiatok až po státisíce eur. Vôbec najviac spoločnosť BSH Drives and Pumps, ktorej superodpočet za tri realizované projekty dosiahol vyše 700 tis. eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #veda #výskum