Obchodná dohoda USA s EÚ je opäť v hre

Spojené štáty nechcú odstúpiť od uzavretia dohody o voľnom obchode s Európskou úniou, oznámil v utorok americký minister obchodu Wilbur Ross.

28.06.2017 07:30
debata (2)

Vyjednávanie o rozsiahlej zmluve známej ako Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo (TTIP) pritom prerušili s príchodom Donalda Trumpa do Bieleho domu, pretože nový prezident ju ostro kritizoval.

„Mali by sme mať dohodu o voľnom obchode,“ povedal Ross podľa agentúry AP prostredníctvom internetového videoprenosu na konferencii, ktorá sa konala v Berlíne v prítomnosti nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. USA podľa Rossa „urobili vedomé rozhodnutie neodstupovať z TTIP“.

Minister upozornil na minimum obchodných sporov medzi USA a európskymi štátmi, čo ukazuje, že je takáto dohoda uskutočniteľná. Podľa Rossa vidí Trumpová vláda len málo bodov v dokumente, o ktorom sa vyjednáva, pri ktorých nebude dosiahnutá zhoda. Neoznámil ale, kedy by rozhovory mohli opäť začať. Merkelová podľa AP v prvej reakcii vyzvala na obnovenie rokovaní o dohode.

Horšie dopadla obchodná dohoda 12 tichomorských krajín, ktorú ešte vláda Baracka Obamu uzavrela pred rokom a pol a ktorú Kongres USA nestihol ratifikovať. Trump exekutívny príkaz o odchode Spojených štátov z Transpacifického partnerstva (TPP) podpísal krátko po zložení prezidentskej prísahy.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #TTIP