Grécko chystá návrat na dlhopisové trhy

Grécko smeruje k tomu, že koncom tohto roka bude môcť opäť získavať peniaze na dlhopisových trhoch a ukončiť prijímanie núdzovej pomoci na budúce leto. Uviedli to v stredu predstavitelia gréckych veriteľov, ktorí sa zišli v meste Lagonissi neďaleko Atén.

28.06.2017 13:53
debata

Predstavitelia Európskej komisie (EK), Európskej centrálnej banky a eurovalu konštatovali, že nedávne úsporné opatrenia ešte viac zlepšia verejné financie Grécka v nadchádzajúcich rokoch.

„Grécko vstupuje do posledného roku programu pomoci s reálnou príležitosťou opätovne získať prístup na trh a naozaj ukončiť program pomoci podľa harmonogramu v auguste budúceho roka,“ povedal Declan Costello, šéf misie EK pre Grécko. Nicola Giammarioli, šéf misie pre Grécko v rámci Európskeho mechanizmu pre stabilitu (ESM) čiže eurovalu, však opatrne poznamenal, že legislatíva nestačí, grécka vláda ju musí implementovať.

„Máme dobrý rámec pre manažment klasifikovaných úverov. Teraz nadišiel čas na zníženie klasifikovaných úverov. Grécko vytvorilo nezávislý daňový úrad. Teraz nadišiel čas vyberať dane… Zriadil sa fond pre privatizáciu a správu majetku. Teraz nadišiel čas privatizovať a vytvárať hodnotu,“ povedal Giammarioli.

Návrat na dlhopisové trhy bude pre Grécko kľúčovým momentom, keďže sa počas uplynulých siedmich rokov spoliehalo na peniaze z programu núdzovej pomoci. Výmenou za núdzovú pomoc grécke vlády museli realizovať rozsiahle škrty vo výdavkoch a zvýšiť dane. Kombinácia týchto krokov prispela k hlbokej recesii v krajine a k rastu chudoby a nezamestnanosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko