Schäuble kritizoval spôsob záchrany dvoch talianskych bánk

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble zdôraznil obavy Nemecka z medzery v regulačných smerniciach Európskej únie po tom, ako Európska komisia dala zelenú plánu takzvanej usporiadanej likvidácie dvoch krachujúcich regionálnych bánk v Benátsku na náklady talianskych daňových poplatníkov.

29.06.2017 11:39
debata (2)

V rozhovore s novinármi Schäuble povedal, že Európa by mala dodržiavať pravidlá prijaté po zrútení americkej spoločnosti Lehman Brothers v roku 2008, ktorá mali daňovníkov chrániť.

Existujúce únijné pravidlá pre reštrukturalizáciu bánk mali zabezpečiť to, „čo chceli všetky politické skupiny: aby daňoví poplatníci už nikdy neniesli riziká bánk“, vyhlásil Schäuble podľa agentúry Reuters.

Taliansko prevedie „dobré“ aktíva bankových domov Veneto Banca a Banca Popolare di Vicenza na Intesa Sanpaolo, najväčšiu retailovú banku v krajine. Od oboch bánk sa v rámci operácie oddelia „zlé“ aktíva, teda nesplácané úvery, právne riziká a náklady na reštrukturalizáciu. Likvidáciu tejto časti bude z veľkej časti financovať štát. Celkové náklady operácie môžu dosiahnuť až 17 miliárd eur.

Plán, s ktorým Európska komisia súhlasí, Rímu umožňuje riešiť bankovú krízu podľa svojho a nie podľa potenciálne tvrdších podmienok únie. Schäuble poukázal na fakt, že práve z tohto postupu majú prospech investori a majitelia bánk. „My v Európe musíme na túto regulačnú medzeru myslieť,“ vyhlásil.

Schäubleho hovorkyňa Friederike von Tiesenhausenová už v pondelok vyzvala Európsku komisiu, aby presadzovala pravidlá, ktoré pre prípady bankrotu vyžadujú obmedziť štátnu pomoc na minimum.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Nemecko #Wolfgang Schäuble