Euro po 14 mesiacoch stúplo nad 1,14 USD

Euro vo štvrtok opäť výrazne spevnilo a v silnom raste pokračuje už tretí deň. Hore ho tlačia vyhliadky na sprísňovanie menovej politiky v eurozóne.

29.06.2017 18:52
debata

Jeho kurz voči doláru vystúpil prvýkrát za 14 mesiacov nad hranicu 1,14 dolára a snahy Európskej centrálnej banky (ECB) zmierniť slová svojho šéfa Maria Draghiho sa na devízovom trhu nestretli s odozvou.

Euro stúplo až na 1,1428 USD. Dolár meraný indexom voči košu šiestich mien pod tlakom rastu eura oslabil o 0,4 percenta na minimum od októbra, aj keď oproti japonskému jenu americká mena mierne posilnila.

Draghi v utorok povedal, že ECB by vzhľadom na zlepšujúce sa ekonomické vyhliadky mohla upraviť svoju politiku nízkych úrokových sadzieb a rozsiahlych nákupov dlhopisov, ktorou sa snaží podporovať hospodársky rast a infláciu v eurozóne. Trh to presvedčilo, že ECB sa pripravuje na ústup od svojej stimulačnej politiky, a postoj investorov nezmenilo ani vyjadrenie zdrojov z ECB, že tieto výroky nemali byť signálom bezprostredného začatia ústupu.

V utorok európska mena voči doláru posilnila o 1,4 percenta. Zaznamenala tak svoj najsilnejší jednodňový nárast za posledný rok.

debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #euro #dolár