Sony Music po takmer 30 rokoch obnoví výrobu vinylových platní

Japonská spoločnosť Sony Music, ktorá je jedným z troch najväčších hudobných vydavateľstiev sveta, obnoví po takmer 30 rokoch vydávanie nahrávok na vinylových gramofónových platniach.

30.06.2017 08:00
debata

Firma reaguje na nárast dopytu po nahrávkach na týchto nosičoch, ktoré teraz zaberajú významný segment trhu, uviedla britská BBC.

Sony uviedla, že do marca budúceho roka obnoví výrobu vinylov na svojej továrni pri Tokiu. Spoločnosť ukončila ich výrobu v roku 1989, keď sa po nástupe CD diskov, ktoré vyvinula práve Sony, a prepadu predaja platní zdalo, že tento formát je odsúdený na zánik. Väčšina výrobcov platní skončila a zostalo len niekoľko špecializovaných firiem; najväčšia z nich je česká GZ Media so sídlom a továrňou v lodenici na Berounsku.

V tomto roku by svetová tržba z predaja vinylových platní mala prekročiť hranicu jednej miliardy dolárov. Mnohí spotrebitelia preferujú platne pred inými nosičmi pre kvalitu zvuku a vinyly si začali získavať znovu obľubu aj napriek masovému rozmachu sťahovanie hudby po nástupe internetu a prudký nárast streamovanie v posledných rokoch.

Gramoplatne si žiadajú nielen starší spotrebitelia, ale aj mladšie generácie, ktoré nahrávky na vinyle objavili v kluboch a na hudobných festivaloch.

Pre nahrávacie firmy je návrat k vinylu atraktívny preto, že platne sa predávajú fyzicky a veľa vynášajú. Napríklad vlani v Británii boli tržby z ich predaja vyššie než tamojšie príjmy streamovacích služieb, hoci v prepočte na množstvo hudby je gramoplatňa pre zákazníka mnohonásobne drahšia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sony #gramofón #platňa