V Ríme očakávajú vpád barbarov, fontány sú pod ochranou

Je sparné popoludnie, deň ako stvorený na kúpanie. Vtom si Mario Messina všimne niekoľkých turistov pohybujúcich sa nebezpečne blízko tyrkysovej vody a päťkrát krátko zapíska na píšťalku. "Poďte dolu," hovorí smerom k žene, ktorá sa nakláňa cez okraj a skúša teplotu vody. Messina nie je člen pobrežnej stráže, ale rímsky policajt s helmou na hlave. Jeho úlohou je chrániť rímsku fontánu di Trevi pred nájazdmi vyprahnutých turistov, píše americký denník The New York Times.

02.07.2017 09:00
debata (12)

Prišlo leto, a tak dostal posily. Teplé počasie už teraz prilákalo hrozivé množstvo návštevníkov, ktorí sa nevedia správať. Ani vysoké pokuty neodradili v uplynulých mesiacoch záujemcov o kúpanie vo fontánach mesta.

Dvanásteho apríla sa do fontány di Trevi ponoril nahý muž. Výsledkom bola pokuta 500 eur. „Na toho naháča som tu bol,“ spomína Messina a dodáva, že muž si vyslúžil trestné oznámenie, pretože „išlo o obscénny čin“.

Turistka sa chladí vo fontáne počas horúceho... Foto: Reuters, Tony Gentile
Rím, fontány, Taliansko, leto Turistka sa chladí vo fontáne počas horúceho dňa v Ríme.

V rovnakom mesiaci sa vo fontáne vykúpal tridsaťročný španielsky turista, ranný kúpeľ si v nej dopriala aj šesťdesiatročná Nemka. Dvaja Dáni dostali pokutu 900 eur za to, že si vo fontáne umyli nohy. A potom prišiel máj, keď si dvadsaťpäťročná Dánka, možno s predstavou Anity Ekbergovej v hlave, dala večerný kúpeľ v nočnej košeli. Zaplávať si vo fontáne sa podľa Messinu rozhodli tiež dve Američanky.

V júni sa tridsaťročný Malajzijec kúpal nahý v Berniniho barokovej Fontáne štyroch riek na Piazza Navona. Dostal pokutu 450 eur. Polícii údajne vysvetľoval, že je horúco. Polícia tiež chytila jedného českého umelca, ako si perie špinavú handru vo fontáne na Piazza del Popolo. Krátko nato policajti pokutovali britských a rumunských rodičov, ktorí dovolili svojim deťom, aby šplhali na kamenné levy.

„Novodobí barbari“, ako neporiadnych turistov nazývajú niektoré talianske médiá, sa neobmedzujú len na Rím. Vo Florencii preto kropia schody katedrály, aby si na ne nesadali turisti a neraňajkovali.

Práve Rím a jeho fontány sú obľúbeným cieľom nadobúdateľov selfie, a tak starostka mesta Virginia Raggiová konala. Až do októbra platia vyššie pokuty za jedenie, pitie a sedenie na fontánach, za kúpanie zvierat alebo pranie oblečenia a hádzanie čohokoľvek iného okrem mincí do vody. Opatrenie sa týka fontány di Trevi a 36 ďalších historicky alebo umelecky cenných fontán v rímskej metropole.

Raggiová povedala, že kúpací fenomén existoval vždy, ale keď sa po sociálnych sieťach začali šíriť videá kúpajúcich sa naháčov, cítila, že musí podniknúť niečo viac. „A to sme urobili,“ dodala.

Nepriatelia starostky, ktorá je jednou z hlavných predstaviteľov antisystémového Hnutia piatich hviezd, pridali útoky na pamiatky na zoznam ťažkostí, ktorým Rím za jej vlády čelí, vrátane hnijúcich odpadkov na chodníkoch, zanedbaných parkov a ulíc upchatých autami.

Argumentujú tým, že turisti sa potom vo zvlčilom Ríme správajú ako zvlčilí Rimania.

Taliansky minister kultúry Dario Franceschini dokonca navrhol, aby k pamiatkam bol v jeden okamih vpustený len obmedzený počet turistov. „Nemôžete mať 50 000 ľudí pri fontáne di Trevi. Má určitú kapacitu,“ uviedol v jednom rozhovore. Privítal, že do Talianska jazdí čoraz väčšie množstvo Číňanov a turistov z ďalších krajín. To si ale podľa neho žiada nový prístup, napríklad nové technológie automaticky počítajúce a usmerňujúce davy.

„Je to absolútne nevyhnutné,“ dodal. To ale Raggiová odmieta. „Pamiatky sú pre všetkých,“ povedala.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #leto #Rím #turizmus