Náklady na atómku Hinkley Point sa šplhajú k 20 miliardám libier

Projekt jadrovej elektrárne Hinkley Point vo Veľkej Británi prekročí plánovaný rozpočet o zhruba 1,5 miliardy GBP. Informoval o tom v pondelok francúzsky energetický podnik EDF.

03.07.2017 11:40
debata

Podľa portálu bbc.com tak celkové náklady výstavby elektrárne dosahujú aktuálne 19,6 mld. GBP. EDF tiež pripúšťa, že na základe revidovaného plánu sa môže projekt omeškať až o 15 mesiacov. Firma však stále očakáva, že prvú fázu výstavby ukonči podľa plánu v roku 2025. Dodatočné náklady sú odrazom presnejšieho posúdenia dizajnu, kontraktov s dodávateľmi a objemu prác, uviedla firma.

Projekt výstavy elektrárne Hinkley Point C na juhozápade Anglicka vláda definitívne schválila vlani v septembri. Elektráreň má produkovať dostatok energie pre zhruba šesť miliónov domácností, čo zhruba zodpovedá siedmim percentám dopytu po elektrine vo Veľkej Británii. Dve tretiny projektu, v ktorom štát dlhodobo garantuje výkupné ceny elektriny, financuje francúzsky štátny energetický podnik EDF. Zvyšných 6 mld. GBP poskytne čínska štátna firma China General Nuclear Power Corporation. Stavebné práce na projekte majú podľa skorších vyjadrení EDF začať v roku 2019.

Kritici upozorňujú na riziká predraženia projektu a za problematické považujú aj to, že nukleárnu elektráreň na území Veľkej Británie majú postaviť zahraničné vlády. Britský Národný úrad audítora minulý mesiac označil projekt za „riskantný a drahý“. Argumenty vlády, ktorá projekt obhajuje ako dôležité strategické rozhodnutie, sú podľa audítorov nepostačujúce a nezohľadňujú náklady a riziká z pohľadu spotrebiteľov.

debata chyba
Viac na túto tému: #jadrová elektráreň #Veľká Británia #Hinkley Point