Slovensko postupuje k vyrovnanému rozpočtu podľa plánu

Slovensko postupuje v približovaní sa k štrukturálne vyrovnanému rozpočtu verejnej správy v rámci stanovených pravidiel, a preto nie je potrebné aktivovať dodatočné korekčné mechanizmy.

03.07.2017 16:26
debata (2)

Konštatuje to ministerstvo financií v predbežnom hodnotení plnenia pravidla o vyrovnanom rozpočte za rok 2016. K tomuto hodnoteniu sa bude ešte vyjadrovať aj Rada pre rozpočtovú zodpovednosť.

Ako sa konštatuje vo zverejnenom materiáli, na základe celkového hodnotenia pravidla vyrovnaného rozpočtu, ktoré zohľadňuje dodatočné faktory, rezort financií neidentifikuje výraznú odchýlku. „Preto nenastala zákonná požiadavka automatickej aktivácie korekčného mechanizmu v súlade s platnými princípmi Paktu stability a rastu transponovaných v národnej legislatíve,“ konštatuje ministerstvo.

Štrukturálny deficit podľa predbežnej správy dosiahol v roku 2016 úroveň 1,2 % hrubého domáceho produktu, čím konsolidácia štrukturálneho salda prevýšila referenčnú hodnotu určenú rovnomernou trajektóriou na úrovni 0,7 % hrubého domáceho produktu. Predbežné hodnotenie plnenia pravidla vyrovnaného rozpočtu tak neidentifikovalo odchýlenie od smerovania k vyrovnanému rozpočtu.

Miernu odchýlku však rezort financií identifikoval pri plnení doplnkového indikátora hodnotenia v podobe výdavkového pravidla na úrovni 0,2 % hrubého domáceho produktu. Ministerstvo však konštatuje, že v prípade výdavkového pravidla ani po zohľadnení dodatočných faktorov nedochádza k výraznému odchýleniu.

Podľa nastavených pravidiel bude plnenie pravidla o vyrovnanom rozpočte hodnotiť aj nezávislá rozpočtová rada. Hodnotenie sa bude opakovať aj koncom roka po zverejnení definitívnej notifikácie vlaňajšieho deficitu a dlhu od Eurostatu na jeseň tohto roka. Vlani sa pritom ministerstvo financií a rozpočtová rada nezhodli ani na samotnej výške štrukturálneho deficitu, rovnako ani na nevyhnutnosti spustenia korekčných mechanizmov. Kým ministerstvo potrebu ich spustenia na základe rozpočtového vývoja v roku 2015 nevnímalo, rozpočtová rada ich spustenie odporúčala.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Slovensko