Rast tržieb v maloobchode sa naďalej zrýchľuje

Tržby v obchodoch rastú na Slovensku rekordným tempom. Podľa údajov Štatistického úradu SR totiž v máji maloobchodné tržby vzrástli o 7,8 %.

04.07.2017 10:32
debata

Oproti aprílu sa tak tempo rastu tržieb v maloobchode zrýchlilo o 1,3 percentu­álneho bodu. V medzimesačnom porovnaní tržby maloobchodníkov na Slovensku v máji oproti aprílu vzrástli o 0,8 %.

V medziročnom porovnaní rástli tržby takmer vo všetkých odvetviach maloobchodu. Najvýznamnejší rast však štatistici zaznamenali v maloobchode ostatného tovaru v špecializovaných predajniach o 18,7 % a v maloobchode mimo predajní, stánkov a trhov o 25,8 %. V maloobchode v nešpecializo­vaných predajniach tržby vzrástli o 1,9 %. Pokles tržieb zaznamenali len v maloobchode v stánkoch a na trhoch o 4,1 %.

Z ďalších sektorov obchodu rástli v máji medziročne tržby vo veľkoobchode o 6 %, kým medzimesačne boli vyššie o 1,8 %. Dokonca dvojciferný medziročný nárast tržieb evidovali v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov o 12,3 %, keď medzimesačne tržby v tomto segmente stúpli o 6,6 %. Tržby v ubytovaní boli na medziročnej báze mierne nižšie o 0,7 % a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev naopak vzrástli až o 9,6 %. Medzimesačne v ubytovaní tržby vzrástli o 2,1 % a v reštauráciách a pohostinstvách boli vyššie o 1,6 %.

Počas prvých piatich mesiacov tak maloobchodné tržby v medziročnom porovnaní vzrástli o 6,2 %. Podobne rástli aj v segmente veľkoobchodu, kde boli vyššie o 4,8 %. V predaji a oprave motorových vozidiel vzrástli tržby oproti prvým piatim mesiacom vlaňajška až o 9,2 %, kým v ubytovaní sa zvýšili o 5,1 % a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev stúpli o 8,7 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #maloobchod