Banky dali daniarom informácie o účtoch zahraničných klientov

Členské banky Slovenskej bankovej asociácie poskytli Finančnej správe informácie o účtoch zahraničných klientov a ich identite. Automatická výmena informácií sa tak koncom tohto júna stala realitou a týka sa aj údajov o zostatkoch na finančných účtoch daňových rezidentov iných krajín.

05.07.2017 11:35
debata

Výmena predpísaných informácií bude prebiehať pravidelne každý rok elektronickou formou medzi Slovenskom a ostatnými krajinami EÚ, ako aj na základe spoločného štandardu, ktorý bol vytvorený v rámci OECD. Vyplýva to z informácií, ktoré banková asociácia poskytla v tlačovej správe.

V súčasnosti sa k dodržiavaniu štandardu OECD zaviazalo už 106 krajín. “Automatická výmena informácií o finančných účtoch medzi krajinami je významným krokom nadnárodnej spolupráce pri zisťovaní nezdanených príjmov na zahraničných účtoch a k eliminovaniu daňových únikov. Vznikla ako prostriedok boja proti zahraničným daňovým podvodom a daňovým únikom – presunom aktív daňovníkov do cudzích jurisdikcií,“ uviedla Iveta Orbánová, odborníčka na dane a účtovníctvo Slovenskej bankovej asociácie.

Proces automatickej výmeny informácií je založený na princípe vzájomnosti. Slovensko poskytne dáta získané od finančných inštitúcií a zároveň dostane informácie o slovenských daňových rezidentoch zo zdrojov finančných inštitúcií zúčastnených krajín. Banky a iné finančné inštitúcie musia identifikovať klientov a preverovať všetky relevantné príjmy, výnosy z predaja finančných aktív a aj zostatky a finančných účtoch. Do tohto procesu boli banky zapojené už predstihu, keďže participovali na procese prípravy slovenskej legislatívy a taktiež prešli testovaním doručovania elektronických formulárov cez portál finančnej správy.

Okrem toho členské banky asociácie oznámili Finančnému riaditeľstvu SR aj finančné informácie o účtoch klientov z USA a domácich klientov, ktorí majú z tejto krajiny príjmy. Ide o povinnosť, ktorá vyplýva z medzivládnej dohody medzi Slovenskom a USA (FATCA) a zo slovenskej legislatívy z roku 2015 a vlani sa uskutočnila prvá povinná bilaterálna výmena informácií o finančných účtoch medzi finančnými správami SR a USA. Banky na Slovensku iniciovali podpis medzivládnej zmluvy s USA. Ak by sa tak nestalo, americké banky by automaticky zrážali sankciu vo výške 30 % z príjmu prevádzaného na účty v bankách na Slovensku.

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Finančná správa