ÚRSO mení teplárom vyhlášku, ceny by rásť nemali

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) mení vyhlášku, ktorou sa stanovujú ceny tepla. Podľa regulačného úradu návrh vyhlášky reaguje na skúsenosti z cenových konaní.

05.07.2017 13:34
debata (1)

"Nová vyhláška upresňuje niektoré definície ekonomicky oprávnených nákladov tak, aby regulované subjekty mali stopercentnú istotu, ktoré náklady v skutočnej cene tepla po skončení roka môžu ponechať a ktoré musia zúčtovať a vrátiť odberateľom,“ zdôvodnil potrebu novej vyhlášky regulátor.

Regulačný úrad je presvedčený, že zmena vyhlášky nebude mať dopad na koncovú cenu tepla pre odberateľov. "Úpravou vzorca pre výpočet maximálneho objemu fixných nákladov bez dopadu na cenu tepla sú regulované subjekty motivované k priberaniu nových odberateľov, čím sa zvýši energetická efektívnosť výroby a distribúcie tepla bez dopadu na koncovú cenu tepla,“ myslí si ÚRSO.

Zmeniť sa má rozsah, výška a štruktúra ekonomicky oprávnených nákladov. Spresniť sa má definícia ekonomicky oprávnených nákladov na vykonanie opravy a údržby tepelných zariadení. Regulátor chce dosiahnuť, aby bolo zrejmé, že medzi ekonomicky oprávnené náklady v položke opravy a údržba patria len priame náklady súvisiace s vykonanou opravou alebo údržbou a osobné náklady pracovníkov vlastnej údržby. "Pri generálnej oprave bude môcť teplárenská firma rozložiť náklady na túto opravu do piatich nasledujúcich rokov a tým obmedziť výkyvy vo výške ceny tepla,“ konštatoval regulátor. Vyhláška by mala nadobudnúť účinnosť od začiatku septembra tohto roka.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #teplo #ÚRSO