Predaj áut v Británii klesá, ale stále zostáva vysoký

Počet registrácií nových áut v Británii v júni medziročne klesol o 4,8 percenta na 243 454 vozidiel. Prvýkrát za šesť rokov sa tak predaj znížil už tretí mesiac za sebou. Na začiatku roka bol pritom predaj áut rekordný.

05.07.2017 13:45
debata

Vyplýva to z údajov, ktoré v stredu zverejnil britský zväz výrobcov a predajcov áut SMMT. K júnovému poklesu podľa analytikov prispela neistota súvisiaca s odchodom Británie z EÚ a tiež inflácia. Predaj drobným spotrebiteľom sa znížil o 7,8 percent. Predaj áut firmám klesol o 2,4 percenta, uviedla agentúra Reuters.

Za prvý polrok sa v Británii predalo 1,4 milióna vozidiel, čo bolo o 1,3 percenta menej ako v rovnakom období vlani. SMMT očakáva, že za celý tento rok predaj áut klesne o 2,6 percenta na 2,62 milióna vozidiel. Vlani bol predaj rekordný.

„Ako sa očakávalo, dopyt po nových autách začala po piatich rokoch nepretržitého a solídneho rastu slabnúť,“ uviedol generálny riaditeľ SMMT Mike Hawes. Dodal ale, že čísla zostávajú vysoké a predaj za tohtoročný prvý polrok bol druhý najvyšší v histórii meraní.

Predaj vozidiel s naftovým pohonom sa v polroku znížil o 9,9 percenta a podiel týchto vozidiel na celkovom predaji klesol na 43,8 percenta. Predaj áut z benzínovým motorom o 5,2 percenta vzrástol, predaj áut s alternatívnym pohonom sa potom zvýšil o 27,5 percenta. Vozidlá s alternatívnym pohonom ale majú na celkovom predaji podiel len 4,2 percenta.

Predaj áut v Británii bol začiatkom roka vysoký. V apríli však začal klesať, čiastočne kvôli zmenám daní od 1. apríla, čo prinútilo zákazníkov kúpiť si auto ešte pred začiatkom platnosti týchto zmien. V máji potom k slabšiemu predaju podľa odborníkov prispela aj neistota pred voľbami.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #automobilky