Slovenskí a českí poľnohospodári majú spoločné konzorcium

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) vstúpila do konzorcia s agrárnymi samosprávami Českej republiky. Spoluprácou s českými poľnohospodármi si chce zabezpečiť silnejšiu vyjednávaciu pozíciu pri rokovaniach o budúcej podobe Spoločnej poľnohospodárskej politiky v Európskej únii, ktorá sa v súčasnosti tvorí a bude platiť na roky 2021 až 2028.

05.07.2017 14:39
debata

"Hlavným zmyslom našej účasti v konzorciu je fakt, aby sme prostredníctvom aj tejto platformy mohli presadiť lepšie a prijateľnejšie podmienky pre poľnohospodárov Českej a Slovenskej republiky. Zároveň hľadáme i ďalších spojencov v zahraničí. Ak chceme presadiť naše požiadavky zakotvené v Bratislavskej deklarácii, tak musíme oslovovať aj ďalšie agropotravinárske organizácie v zahraničí,“ uviedol predseda SPPK Milan Semančík.

Zástupcovia siedmich agrárnych komôr zo Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska, Litvy, Chorvátska a Estónska ešte na konci marca rokovali o budúcnosti Spoločnej poľnohospodárskej politiky na roky 2021 až 2028. V spoločnej Bratislavskej deklarácii sa zhodli, že poľnohospodári potrebujú porovnateľné podmienky pre podnikanie v rámci celej Európskej únie, keďže pôsobia na otvorenom trhu.

V deklarácii je aj viacero bodov, ktoré sa dotýkajú problematiky nevyváženého stavu potravinového reťazca, či už ide o dvojakú kvalitu potravín v členských krajinách EÚ alebo o nekalé obchodné praktiky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #poľnohospodárstvo