Talianska banka Monte dei Paschi prepustí pätinu zamestnancov

Talianska banka Monte dei Paschi di Siena v najbližších piatich rokoch v rámci reštrukturalizácie prepustí pätinu zamestnancov, zníži počet pobočiek a zbaví sa zlých úverov za 28,6 miliardy eur a niektorého vedľajšieho majetku.

06.07.2017 10:00
debata

Reštrukturalizácia má pomôcť banku vrátiť do zisku a je súčasťou dohody o štátnej pomoci v objeme 5,4 miliardy eur, ktorú tento týždeň schválila Európska komisia, uviedla agentúra Bloomberg.

Banka plánuje zrušiť 5500 pracovných miest. Počet pobočiek sa zníži na 1400 z doterajších 2000. Banka tiež predá majetok, ktorý nepovažuje za strategický, vrátane zahraničných divízií vo Francúzsku a Belgicku, niektoré majetkové podiely a vybrané nehnuteľnosti. Do roku 2021 chce banka vďaka tomu vykázať čistý zisk viac ako 1,2 miliardy eur.

Marco Morelli, šéf talianskej banky Monte dei... Foto: SITA/AP, Luca Bruno
Monte dei Paschi di Siena Marco Morelli, šéf talianskej banky Monte dei Paschi di Siena

Po mesiacoch vyjednávania Európska komisia schválila tento týždeň tzv. preventívnu rekapitalizáciu banky. Podľa regulátorov je síce banka solventná, potrebuje však štátnu pomoc na svoje prežitie. Monte dei Paschi sa obrátila so žiadosťou o pomoc na taliansku vládu, pretože sa jej v decembri nepodarilo získať pomoc od investorov.

Komisia súhlasila, že umožní poskytnúť banke finančnú pomoc, keď akcionári a majitelia podriadených dlhopisov sľúbili, že prispejú k záchrane banky 4,3 miliardami eur, ako to vyžadujú pravidlá Európskej únie, ktoré majú minimalizovať náklady daňových poplatníkov na záchranu bánk. Po odpočítaní plánovaného odškodnenia pre drobných investorov kvôli klamlivým obchodným praktikám pri predaji dlhopisov tak získa banka nový kapitál vo výške 8,1 miliardy eur. Taliansko po dokončení celého procesu bude vlastniť v banke podiel 70 percent.

Navýšenie kapitálu a očistenie banky od zlých úverov má pomôcť k zlepšeniu jej likvidity a stabilizovať financie banky v čase reštrukturalizácie. Akcie banky by sa mali vrátiť na burzu v druhej polovici septembra a banka nevyplatí dividendy dovtedy, kým nebude splatená štátna pomoc, povedal agentúre Bloomberg generálny riaditeľ banky Marco Morelli. Akcie banky vlani klesli o 87 percent a obchodovanie s nimi bolo prerušené 23. decembra.

Monte dei Paschi, ktorá má problémy pre zlé obchody s derivátmi a zlé pôžičky, získala už od roku 2009 od daňových poplatníkov pomoc vo výške štyri miliardy eur a ďalších osem miliárd od investorov. Štátnu pomoc už splatila.

Taliansko sa teraz snaží vyriešiť dedičstvo z doby finančnej krízy, po ktorom zostali bankám zlé úvery vo výške 313 miliárd eur, čo brzdí ekonomické oživenie. Minulý mesiac vláda sľúbila poskytnúť pomoc bankám Popolare di Vicenza a Veneto Banka, keď sa niekoľko mesiacov snažila nájsť spôsob, ako ich udržať nad vodou.

Terajší zásah štátu v bankovom sektore je najväčší od roku 1933, keď Benito Musolini zoštátnil banky vrátane Monte dei Paschi, v rámci veľkého znárodnenia súkromného sektora.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #banky #Monte dei Paschi di Siena