Na Slovensku rastie počet firemných podvodov

Podvody v obchodnom styku medzi firmami na Slovensku naberajú na intenzite. Upozorňuje na to country manažér Coface Slovensko Juraj Janči na základe analýz Coface a podnetov zo strany poistených klientov.

06.07.2017 13:26
debata

Podľa neho minimálne tri sektory sú na Slovensku obzvlášť vystavené riziku. Ide o veľkoobchod s ovocím a zeleninou, veľkoobchod s domácou elektronikou, PC a ich komponentmi, ako aj spracovanie mäsa.

Ako podotýka Juraj Janči, za hlavné príčiny nárastu počtu podvodov považuje okrem základnej podstaty trestného činu – obohatiť sa, najmä snahu pôvodných vlastníkov zbaviť sa zadlžených spoločností. Pri podvodoch ide často o prípady, kedy podvodné skupiny vystupujú pod falošnou identitou reálnych firiem či komunikujú z falošných emailových adries verejne dostupných emailových účtov. “Nastavia ich tak, že si poškodená firma myslí, že jedná so zástupcami reálnej spoločnosti,” upozorňuje Janči.

V rámci neoprávneného obohatenia dokonca Coface eviduje prípad súbehu konania s inou trestnou činnosťou. Išlo o reálnu firmu, ale zamestnanec spoločnosti uviedol iné bankové účty a platby chodili na jeho súkromný účet. “Časté sú aj prípady podvodných úpadkov firiem – prevody majetku z firmy na iné spoločnosti majiteľa pred konkurzom spoločnosti,“ podotýka Janči. Najhoršie sa podľa neho dokazuje úmysel pri prečine zavineného úpadku.

Podvody v obchodnom styku ako súčasť ekonomickej kriminality sú páchané často nadnárodnými skupinami a preto sa neviažu len na územie tej ktorej krajiny. “Širší prístup k technickým prostriedkom a paradoxne voľnejšie obchodné právo však dáva väčšie možnosti páchať túto trestnú činnosť kriminálnym skupinám zo západnej časti EÚ,” upozornil country manažér Coface.

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy