Štát vyhral arbitráž o Gabčíkovo, elektrárne zvážia ďalšie kroky

Slovenské elektrárne (SE) nedostanú žiadne odškodné za to, že prišli o Vodnú elektráreň Gabčíkovo. K jej prevádzke sa podnik dostal pri privatizácii SE talianskym Enelom v roku 2006.

06.07.2017 15:05 , aktualizované: 19:45
gabčíkovo, fico Foto: ,
Predseda vlády SR Robert Fico počas tlačovej konferencie v priestoroch Vodnej elektrárne Gabčíkovo.
debata (105)

Arbitráž vo Viedni o elektráreň v Gabčíkove však Slovenské elektrárne prehrali, oznámil premiér Robert Fico. „Súd vo Viedni v piatok minulý týždeň konštatoval dve veci. Po prvé, že má právo rozhodnúť. A po druhé celý návrh Enelu zamietol,“ povedal Fico.

Štátna Vodohospodárska výstavba vypovedala SE zmluvu o prevádzke gabčíkovskej elektrárne v decembri 2014. Neskôr v marci 2015 Krajský súd v Bratislave povedal, že zmluva je neplatná. SE v júni 2015 dali celú vec na arbitráž do Viedne, ale tá im napokon kompenzáciu za vypovedanie zmluvy nepriznala. „Nás trápilo, že elektráreň, ktorá produkuje 10 % elektriny, bola daná ako darček Dzurindovej vlády Enelu,“ povedal Fico.

Slovenské elektrárne v reakcii na rozhodnutie z Viedne uviedli, že "v súčasnosti skúmajú obsah rozsudku a posúdia ďalšie možnosti. Tento rozhodcovský rozsudok nemá dopad na iné žaloby Slovenských elektrární v prebiehajúcich konaniach vo vzťahu k vodnej elektrárni Gabčíkovo,“ dodal v stanovisku SE manažér externej komunikácie spoločnosti Miroslav Šarišský.

Slovenské elektrárne sa odvolávali na zmluvu o odškodnení, ktorú podpísali s vedením Fondu národného majetku pri privatizácii v roku 2006. V nej malo stáť, že pokiaľ bude zmluva o prevádzke ukončená pred termínom, čo znamená do tridsiatich rokov po tom, čo sa stala zmluva o prevádzke právne účinnou, firma má nárok na odškodnenie. Štát naopak poukazoval na verdikt Krajského súdu v Bratislave, ktorý rozhodol, že zmluva o prevádzke je neplatná pre rozpory s vtedajším zákonom o verejnom obstarávaní.

SE si v arbitráži nárokovali vyše pol miliardy eur. „Po vyčerpaní všetkých možností a intenzívnej snahe nájsť riešenie vo veci Gabčíkova mimo súdnych siení, Slovenské elektrárne podali arbitrážnu žalobu na Medzinárodné rozhodcovské centrum Hospodárskej komory Rakúska vo Viedni. Odškodné 588,2 mil. eur, nárokované elektrárňami, vyjadruje hodnotu za technológiu a aktíva Gabčíkova, ktorú odovzdali štátnemu podniku Vodohospodárska výstavba, ako aj tržby po odpočítaní nákladov za 22 rokov prevádzky,“ informovali SE v júli 2015.

Vláda v tom čase tvrdila, že má v rukách verdikt súdu, podľa ktorého elektrárne prevádzkovali Gabčíkovo neoprávnene a poberali časť tržieb. Za to vláda žiadala odškodnenie 492 miliónov eur. Slovenské elektrárne prevádzkovali Gabčíkovo od privatizácie, v rámci ktorej získal taliansky Enel 66 percent akcií a štátu zostal 34-percentný podiel.

Vodohospodárska výstavba vypovedala zmluvu o Gabčíkove bez udania dôvodu v decembri 2014. Podľa vtedajších vyjadrení premiéra Roberta Fica to malo byť pre neplnenie zmluvy o prevádzke zo strany elektrární. Elektrárňam bolo vyčítané, že odmietajú poskytovať základné informácie, ktoré by umožnili zistiť, do akej miery je rozdeľovanie zisku z elektrárne spravodlivé alebo nespravodlivé. Vláda takisto tvrdila, že Enel nepripravil žiadne plány na rekonštrukciu. Enel si podľa premiéra Fica neplnil ani povinnosť platiť ročne štátu päť miliónov eur na údržbu vodného diela. Elektrárne obvinenia odmietali.

Ohrozia pohľadávky Mochovce?

Enel je v súčasnosti na odchode zo Slovenských elektrární. Taliansky koncern podpísal zmluvu o prevode akcií na český Energetický a průmyslový holding. Zmluva sa naplní, keď Enel dokončí tretí a štvrtý blok Mochoviec. Štátny podnik Vodohospodárska výstavba Bratislava (VVB), ktorý Vodnú elektráreň Gabčíkovo prebral, žiada odškodné za deväť rokov protiprávnej prevádzky Gabčíkova. Dokopy ide podľa ministra hospodárstva Petra Žigu (Smer) o 480 miliónov eur. O tieto peniaze sa štát súdi asi v deviatich súdnych sporoch. Rozhodnúť by sa o nich malo podľa Žigu v najbližších mesiacoch.

Minister v tomto smere naznačil, že štát sa v prípade úspechu v týchto sporoch nebude snažiť SE dostať do takej situácie, že pre pohľadávky VVB by elektrárne museli obmedziť investície. Slovenské elektrárne pracujú na dostavbe tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne Mochovce. „Určite sa domôžeme aj peňazí, ale budeme to robiť tak, aby sme neohrozili dostavbu atómovej elektrárne v Mochovciach,“ povedal Žiga. Podľa údajov Slovenských elektrární je tretí blok jadrovej elektrárne Mochovce dostavaný na 95 percent a štvrtý takmer na 83 percent. Do prevádzky by mal ísť tretí blok jadrovej elektrárne koncom budúceho roka, štvrtý blok rok nato. Pôvodne sa hovorilo o rokoch 2012 až 2013. Najnovší rozpočet na dostavbu jadrovej elektrárne hovorí o sume 5,4 miliardy eur. Pôvodne mala dostavba vyjsť len na polovicu.

© Autorské práva vyhradené

105 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Gabčíkovo #Enel #arbitráž #Viedenská arbitráž #Vodná elektráreň Gabčíkovo