Chémii na Slovensku sa darí, tržby poskočili o 17 percent

Chemický a farmaceutický priemysel na Slovensku dosiahol v prvom kvartáli tohto roka celkové tržby 2,481 mld. eur pri medziročnom náraste o 16,6 %.

06.07.2017 15:41
debata

„Darilo sa predovšetkým rafinovaným ropným produktom a výrobkom z gumy a plastov, pokles naopak zaznamenali farmaceutické výrobky. Pod rast odvetvia sa podpísali priaznivé ceny ropy a rastúci automobilový priemysel v SR,“ informoval v tlačovej správe Roman Karlubík, prezident Zväzu chemického a farmaceutického priemyslu SR.

Odvetvie rafinovaných ropných produktov zaznamenalo medziročný rast tržieb o 47,6 %, výrobky z gumy a plastov stúpli o 5,7 %. Chemikálie a chemické výrobky vzrástli o 3,3 %. Tržby vo farmaceutickom priemysle v prvom štvrťroku klesli o 4 %. „Tento pokles je možné pripísať zákazu reexportu liekov do zahraničia,“ poznamenal Karlubík.

Za takmer kontinuálnym rastom tržieb v odvetviach spätých s automobilkami stojí podľa Karlubíka zvýšenie výroby áut na Slovensku, tržby v ostatných pododvetviach podľa neho kolíšu. Slovenská chémia a farmácia ako celok zaznamenávala od roku 2013 klesajúci trend tržieb. Prvý štvrťrok tohto roka by mohol znamenať podľa Karlubíka obrat.

“Chémia je citlivá na kolísanie cien ropy, nerovnomerný vývoj vo vnútri jednotlivých podnikov, rastúce daňové a odvodové zaťaženie a na štrukturálne rozdielny vývoj jednotlivých odvetví. Zo zahraničných vplyvov je to tlak čínskeho chemického priemyslu a prísna legislatíva v EÚ. V budúcnosti môžu odvetviu chýbať aj pracovné sily,” komentoval Karlubík.

Štatistický úrad SR v prvom štvrťroku 2017 evidoval v chemickom a farmaceutickom priemysle celkovo 290 podnikov s počtom zamestnancov 20 a viac pri medziročnom raste o 4,3 %. Významný nárast je zaznamenaný v odvetví chemikálií a chemických výrobkov, kde vzniklo celkovo sedem nových podnikov. Zamestnanosť sa v prvom štvrťroku 2017 zvýšila o 5,5 %. Chemické podniky zamestnávali ku koncu marca v SR spolu 44 691 osôb.

debata chyba
Viac na túto tému: #chemický priemysel