V USA obvinili manažéra Audi pre falšovanie emisií, je už ôsmy

Americká vláda obvinila bývalého manažéra automobilky Audi z nemeckého koncernu Volkswagen, že nariadil zamestnancom vytvoriť softvér umožňujúci falšovanie testov emisií naftových vozidiel. Oznámilo to v noci na piatok americké ministerstvo spravodlivosti.

07.07.2017 08:40
debata

Šesťdesiatročný taliansky občan Giovanni Pamio je ôsmym bývalým zamestnancom koncernu Volkswagen obvineným v kauze, ktorú vyšetrujú Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) a kriminálna divízia Agentúry pre ochranu životného prostredia (EPA), napísala agentúra AP.

EPA predvlani v septembri Volkswagen obvinila, že do vozidiel s naftovým motorom inštaloval softvér umožňujúci pri testovaní emisií skrývať vysoko nadlimitné hodnoty oxidov dusíka. Volkswagen následne priznal, že softvér po celom svete inštaloval do asi 11 miliónov naftových áut. Škandál sa týka aj približne 1,2 milióna vozidiel Škoda Auto.

Volkswagen sa už dohodol, že na riešenie emisného škandálu v Spojených štátoch vynaloží až 25 miliárd dolárov. Táto suma zahŕňa náklady na riešenie požiadaviek regulačných orgánov a štátnych úradov aj na odškodnenie majiteľov a predajcov naftových áut umožňujúcich manipuláciu s testami emisií.

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #USA #automobilky #Audi