Privatizujte, tri roky ste nič nepredali, vyzýva MMF Ukrajinu

Ukrajina by podľa Medzinárodného menového fondu (MMF) mala prejaviť politickú vôľu a prikročiť k privatizácii štátnych podnikov, o pozemkovej reforme by sa ale malo rozhodnúť až pri ďalšej revízii úverového programu.

08.07.2017 08:52
debata (91)

V rámci záchranného programu sa Kyjev snaží presadiť v parlamente zákony, ktoré sú kontroverzné. Týkajú sa napríklad zvýšenia dôchodkového veku a zrušenia zákazu predaja pôdy.

„Za posledné tri roky nepredali jedinú spoločnosť. Je čas ukázať politickú vôľu a zahájiť predaj niektorých štátnych podnikov,“ vyhlásil na konferencii v Londýne šéf ukrajinskej misie MMF Ron van Rooden.

Ukrajina plánuje počas troch rokov znížiť účasť štátu vo svojom bankovom sektore na 20 zo súčasných 55 percent, oznámil minister financií Oleksandr Danyljuk. Kyjev zoštátnil veľkú časť bankového sektora, aby ho po odchode medzinárodných bánk udržal v chode, a tiež a cieľom skoncovať s korupciou a podozrivými praktikami pri poskytovaní úverov. Danyljuk už pred konferenciou v rozhovore s agentúrou Reuters povedal, že účasť štátu sa môže nakoniec znížiť až na desať percent.

Čo sa týka pozemkovej reformy, MMF je ochotný Ukrajine nechať čas na riešenie až do najbližšej revízie, pretože tento problém si vyžaduje viac času. S tým ale tak úplne nesúhlasí riaditeľ EBOR pre východnú Európu Francis Malige, podľa ktorého názoru by Ukrajina mohla získať na úveroch až 50 miliárd dolárov, keby za ne ako záruku poskytla poľnohospodársku pôdu. Z tohto dôvodu je pozemková reforma dôležitá, lebo istenie pôžičiek úrodou takú váhu nemá.

„Približne 45 miliónov hektárov poľnohospodárskej pôdy na Ukrajine by aj pri minimálnom ocenení mohlo zabezpečiť úvery vo výške 40 až 50 miliárd dolárov,“ povedal Malige na konferencii.

Program hospodárskej pomoci Ukrajine v objeme 17,5 miliardy dolárov schválil MMF predvlani. Krajina doteraz dostala asi polovicu sľúbené sumy.

Ukrajinská ekonomika by v tomto roku podľa májovej predpovede MMF mala vykázať viac ako dvojpercentný rast. Krajina ale musí pokračovať v štrukturálnych reformách, aby dosiahla silnejší a udržateľný rastu, ktorý v strednodobom výhľade potrebuje. Vlani sa hrubý domáci produkt (HDP) Ukrajiny podľa marcovej správy tamojšieho štatistického úradu zvýšil o 2,3 percenta oproti predminulému prepadu o 9,8 percenta.

Rozpočtová aj menová politika Ukrajiny dávajú podľa MMF stále šancu, že sa ciele na tento rok podarí splniť.

91 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Ukrajina