India prvýkrát kupuje ropu v USA

India, ktorá je tretím najväčším dovozcom ropy na svete, prvýkrát kupuje túto surovinu v USA. Spoločnosť Indian Oil Corp (IOC) uzavrela kontrakt na dva milióny ton ropy k dodaniu v októbri, píše agentúra Reuters.

10.07.2017 08:50
debata (3)

Spoločnosť IOC kúpila 1,6 milióna barelov ťažkej a na síru bohatej ropy Mars a 400 000 barelov Western Canadian Select. Z Mexického zálivu ju do Indie dopraví firma PetroChina. Ako IOC oznámila agentúre Reuters, cena dodávky je veľmi priaznivá a kým sa to nezmení, spoločnosť má záujem o ďalšie nákupy.

S cieľom diverzifikovať dovoz ropy už skôr začali ropu od USA kupovať tiež Južná Kórea, Japonsko, Čína, Thajsko, Austrália a Taiwan. Po rozhodnutí Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) obmedzovať ťažbu vzrástli ceny ťažkých druhov ropy z Blízkeho východu a americká ťažká a na síru bohatá ropa sa stáva alternatívnym zdrojom.

Americko-indický obchod bol uzavretý po tom, keď premiér Nárendra Módí v júni navštívil Spojené štáty. Prezident Donald Trump ho vyzval, aby urobil viac pre odbúravanie indických obchodných bariér, a prejavil želanie zvýšiť vývoz energetických produktov do Indie.

„Je dôležité, aby sa odstránili bariéry, ktoré bránia exportu amerického tovaru na vaše trhy, a aby sme znížili obchodný deficit s vašou krajinou,“ povedal Trump. Americký deficit v obchode s Indiou vlani dosiahol asi 31 miliárd dolárov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #USA #India