Francúzsko chce do roku 2025 uzavrieť 17 jadrových reaktorov

Francúzsko sa chystá do roku 2025 uzavrieť až 17 jadrových reaktorov. Nukleárna energia by mala tvoriť len polovicu jeho energetického mixu, povedal v pondelok francúzskej rozhlasovej stanici RTL minister životného prostredia Nicolas Hulot. V súčasnej dobe pochádza vo Francúzsku z jadra 75 percent elektrickej energie.

11.07.2017 06:19
debata (4)

V krajine je teraz 58 reaktorov, Francúzsko je druhým najväčším producentom atómovej energie za Spojenými štátmi. To, že sa podiel jadrovej energie zníži na maximálne 63,2 gigawattov, rozhodli v roku 2015. Zákon ale nepredpisuje zatváranie reaktorov, pripomína nemecký týždenník Die Zeit.

Plán na zatvorenie existuje zatiaľ iba pre najstaršiu atómovú elektráreň Fessenheim na francúzsko-nemeckej hranici. Od siete sa má odpojiť ale až v roku 2018, keď sa spustí prevádzka nového reaktora Flamanville pri kanáli La Manche.

Proti zatvoreniu Fessenheimu protestujú odbory. Novozvolený francúzsky prezident Emmanuel Macron sa vo svojom volebnom programe k uzavretiu Fessenheimu prihlásil a potvrdil 50-percentný cieľ podielu atómovej energie na francúzskom energetickom mixe.

Zástupkyňa nemeckej strany Zelených Sylvia Kottingová-Uhlová je skeptická. „Na oslavy je príliš skoro, čas na ne príde až vtedy, keď tu bude plán na odpojenie, dekrét, a žiadne zadné vrátka,“ uviedla.

Prevádzkovateľ atómových elektrární firma EDF väčšinovo vlastnená francúzskym štátom plánuje do roku 2025 investovať štyri miliardy eur, aby svojim elektrárňam predĺžila životnosť. Kritici počítajú s oveľa vyššími nákladmi, uzatvára Die Zeit.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #jadrová energetika