Francúzi chcú po desiatich rokoch znížiť deficit pod 3 %

Ministri francúzskej vlády si tento rok utiahnu opasky, aby vo svojich rozpočtoch našli úspory vo výške 4,5 miliardy eur. Francúzsko by tak prvýkrát za desať rokov dokázalo vyhovieť rozpočtovým kritériám Európskej únie a stiahnuť rozpočtový deficit pod tri percentá hrubého domáceho produktu z vlaňajších 3,4 percenta. Uviedol to minister pre verejné financie Gerald Darmanin v rozhovore pre denník Le Parisien, z ktorého citovala agentúra Reuters.

11.07.2017 10:00
debata

Minister upozornil, že vláda neplánuje ani zvyšovať dane, ani žiadať miestne samosprávy, aby sa na úsporách podieľali. Úspory, ktoré označil za „vec nekompromisnosti“, majú prameniť z dôsledného postupu vo výberových konaniach a starostlivejšej správy vozidlového parku.

Najväčšiu záťaž podľa Darmanina ponesú ministerstva obrany (úspora asi 850 miliónov eur) a vnútra (úspora asi 526 miliónov eur). Zdôraznil pritom, že bezpečnosť krajiny tieto škrty neznížia. Ďalšie úspory by v budúcom roku mali priniesť zvažované reformy politiky bývania a odborného vzdelávania. Podľa zdrojov agentúry Reuters chce francúzska vláda tiež vykonať daňové škrty, ktoré prisľúbil prezident Emmanuel Macron.

Ako minulý týždeň vyhlásil francúzsky premiér Édouard Philippe v parlamente, je načase ukončiť závislosť Francúzov na verejných výdavkoch a dostať pod kontrolu rozpočtový deficit, ktorý podľa správy nezávislých audítorov z minulého týždňa je vyše osem miliárd eur.

„Francúzi sú závislí na verejných výdavkoch. Ako každá závislosť, ani táto nerieši žiadny problém, ktorý by mala zmierňovať. A ako všetky závislosti, aj táto si žiada vôľu a odvahu,“ povedal Philippe.

Vláda chce podľa neho podporiť ekonomiku a pritiahnuť zahraničné investície okrem iného tým, že postupne do roku 2022 zníži daň firmám zo súčasných 33,3 percenta na 25 percent. Daňová záťaž Francúzov má v najbližších piatich rokoch klesnúť o 20 miliárd eur, čo zodpovedá jednému percentuálnemu bodu HDP.

debata chyba
Viac na túto tému: #deficit #Francúzsko #eurozóna