Priemysel sa po aprílovom mínuse v máji opäť vrátil k rastu

Priemysel na Slovensku sa po aprílovom výpadku spôsobenom veľkonočnými sviatkami opäť vracia k rastovej dynamike. Priemyselná produkcia v máji medziročne po očistení o vplyv počtu pracovných dní stúpla o 5,1 %, kým v apríli bola nižšia o 3,2 %.

12.07.2017 10:05
debata

V samotnej priemyselnej výrobe produkcia stúpla o 4,3 %, kým v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu vzrástla až o 15,8 % a v ťažbe a dobývaní naopak klesla o 5,4 %. Medzimesačne v máji oproti aprílu priemyselná produkcia po zohľadnení sezónnych vplyvov vzrástla o 3,8 %.

Ako ďalej informuje Štatistický úrad SR, v rámci priemyselnej výroby zaznamenali v máji najvyšší medziročný rast produkcie vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 17,4 %, výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 19,1 %, výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 8,7 % či vo výrobe elektrických zariadení o 11,7 %. Na druhej strane poklesla produkcia vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 15,2 %, výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 29,3 %, výrobe dopravných prostriedkov o 0,5 % a vo výrobe chemikálií a chemických produktov o 5,4 %.

Za prvých päť mesiacov tohto roka tak produkcia v priemysle na Slovensku v priemere medziročne stúpla o 4,9 %. V tom v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 8,4 %, priemyselnej výrobe o 4,6 % a v ťažbe a dobývaní o 2,4 %.

Od začiatku roka pritom najvyšší rast produkcie v rámci priemyselnej výroby evidovali vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 13,8 %, výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 18,3 %, výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 8,6 % a vo výrobe elektrických zariadení o 7,4 %. Produkcia klesla v ostatnej výrobe, oprave a inštalácií strojov a zariadení o 3,4 %, výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 3,1 %, výrobe drevených a papierových výrobkov, tlače o 1,9 % a vo výrobe textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 0,9 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #priemysel