Slovenskí poľnohospodári vlani hospodárili najlepšie od roku 2014

Slovenskí poľnohospodári vlani napriek nižším dotáciám zlepšili hospodárenie a dosiahli najvyšší zisk od roku 2014.

12.07.2017 12:00
debata

Zamestnanosť v odvetví pritom opäť klesla. Krajina tiež zaznamenala najhorší výsledok zahraničného obchodu s potravinami a poľnohospodárskymi výrobkami za posledné roky. Vyplýva to z analýzy, ktorú v stredu zverejnilo slovenské ministerstvo poľnohospodárstva.

Zisk sektora sa vlani podľa odhadu zvýšil o viac ako tretinu na 50,4 milióna eur, a to najmä kvôli nižším nákladom. Tržby farmárov napriek poklesu cien ich produktov stúpli.

Slovenskí poľnohospodári vlani čerpali o pätinu menej dotácií ako v predchádzajúcom roku. Podľa ministerstva to spôsobili prísnejšie pravidlá pri preukazovaní oprávnenosti použitia peňazí, čo viedlo k tomu, že značná časť dotácií za minulý rok bola vyplatená až tento rok.

V poľnohospodárstve na päťmiliónovom Slovensku vlani pracovalo 50 100 osôb. To bolo o 4,2 percenta menej ako v roku 2015 a znamenalo to pokles aj oproti predchádzajúcemu obdobiu.

Lepšie hospodárili slovenskí výrobcovia potravín, nápojov a tabakových výrobkov, ktorí vlani podľa predbežných údajov zvýšili zisk pred zdanením o 18,5 percenta na 172,3 milióna eur.

Poľnohospodári aj potravinári na Slovensku dlhodobo upozorňujú, že zastúpenie domácich potravín na pultoch obchodov klesá. Zároveň sa zvyšuje negatívne saldo zahraničného obchodu krajiny s potravinami a poľnohospodárskymi výrobkami, ktoré sa vlani prehĺbilo o viac ako pätinu na 1,27 miliardy eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo