Odbory pohrozili nátlakovými akciami za ľudí z verejného sektora

Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR pripúšťa nátlakové akcie v prípade, ak sa neodstránia nedostatky v systéme odmeňovania zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme.

12.07.2017 15:33
debata (4)

„Ak nebudú dodržané termíny a ani v druhej polovici tohto roka nebudú náznaky riešenia tohto problému, zamestnanci vo verejnom sektore pripúšťajú nátlakové aktivity,“ píše sa v stanovisku. Podľa viceprezidentky KOZ Moniky Uhlerovej sa štát ako významný zamestnávateľ stavia k riešeniu tohto problému veľmi laxne a týmto len ukazuje, že si svojich zamestnancov neváži.

KOZ už niekoľko rokov poukazuje na disproporcie a aj na jej podnet bola pri Úrade vlády SR zriadená Pracovná skupina k príprave a tvorbe nového systému odmeňovania zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorej úlohou je príprava nového systému odmeňovania zamestnancov vo verejnej službe. Jej členmi sú aj zástupcovia zamestnancov. Problematikou odmeňovania spomínanej skupiny zamestnancov sa v stredu zaoberalo Predstavenstvo KOZ SR a predsedovia odborových zväzov, ktoré týchto zamestnancov zastupujú.

Hlavnou výčitkou konfederácie voči aktuálnemu odmeňovaniu nie je ani tak systém odmeňovania, ale nastavenie tarifného systému. „Najväčším nedostatkom je, že veľký počet tarifných tried a stupňov je pod úrovňou minimálnej mzdy. Súčasnému systému chýba vnútorná a vonkajšia spravodlivosť odmeňovania, hodnotenie zamestnancov nespĺňa svoj účel a je prevažne administratívne, motivačné účinky odmien sa strácajú najmä pri nízkopríjmových pozíciách (teda v minimálnej mzde). Systém neumožňuje získať a udržať kvalifikovaných zamestnancov, neaktuálny je aj samotný katalóg pracovných činností,“ uvádza sa v stanovisku.

Zmena platových taríf zamestnancov verejnej správy sa pripravuje na Úrade vlády SR už druhý rok. „V súčasnosti je rozpracovaná koncepcia odmeňovania týchto zamestnancov, ktorej finančné dopady neboli doteraz vyčíslené. Akoby vláda naťahovala čas a odďaľovala riešenie,“ upozornila KOZ.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Odbory