Daimler podozrievajú, že predal milión áut s nadmernými emisiami

Nemecký automobilový koncern Daimler čelí obvineniu, že v Európe a v Spojených štátoch predal viac ako milión vozidiel s nadmernými emisiami.

13.07.2017 08:18
debata (1)

Informoval o tom v stredu nemecký denník Süddeutsche Zeitung s odvolaním sa na dokument vydaný stuttgartským súdom, ku ktorému získal prístup spoločne s rozhlasovými a televíznymi stanicami NDR a WDR. Podľa firmy ide o špekuláciu.

Stuttgartská prokuratúra v máji podnikla v koncerne Daimler razie v súvislosti s vyšetrovaním možných manipulácií s emisiami naftových vozidiel. Súdny dokument, ktorý bol podkladom pre tieto razie, podľa denníka tvrdí, že Daimler v Európe a v USA predával automobily s neprípustne vysokými emisiami v období od roku 2008 do roku 2016.

„Zjavne sa to týka viac ako milióna vozidiel,“ píše Süddeutsche Zeitung na svojich internetových stránkach.

Hovorca Daimleru podľa agentúry Reuters označil správu denníka Süddeutsche Zeitung za špekuláciu a odmietol ju komentovať. Vyjadrenie odmietol poskytnúť tiež hovorca stuttgartskej prokuratúry.

Automobilové emisie sa dostali do centra pozornosti v septembri 2015, kedy nemecký koncern Volkswagen v reakcii na obvinenia amerických úradov priznal, že do približne 11 miliónov naftových áut po celom svete nainštaloval softvér umožňujúci manipulovať s testami emisií oxidov dusíka.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #automobilky #Daimler