Úroky z gréckych pôžičiek? Nechajte ich Grékom

V Nemecku a Rakúsku sa ozývajú hlasy, aby úroky z gréckych pôžičiek, na ktorých obe krajiny zarábajú, zostali zo solidarity Grékom.

13.07.2017 08:58
debata (3)

Nemecko a Rakúsko zarábajú na pomoci zadlženému Grécku stovky miliónov eur, všímajú si nemecké a rakúske denníky. Niektorí odborníci sa domnievajú, že z dôvodu solidarity by úroky z poskytnutých úverov a pôžičiek mali Grékom zostávať. Nemecko na nich zatiaľ podľa stredajšieho vydania denníka Süddeutsche Zeitung zatiaľ celkovo získalo 1,34 miliardy eur a Rakúsko podľa denníka Der Standard 240 miliónov eur.

„Že Nemecko na kríze v Grécku zarába, môže byť legálne. Legitímne v morálnom zmysle slova to nie je,“ cituje Süddeutsche Zeitung poslanca za nemeckých Zelených Svena-Christiana Kindlera.

„Úroky sa musia konečne vyplatiť Grécku. Nie je možné, aby Wolfgang Schäuble s pomocou ziskov z gréckych úrokov ešte sanoval nemecký rozpočet“, pripája sa k nemu stranícky expert Zelených pre otázky Európskej únie Manuel Sarrazin.

Faktom je, že Grécko získalo pôžičky od ostatných krajín eurozóny za veľmi priaznivých podmienok. Na vrchole krízy si krajina na trhu požičiavala s úrokom 30 percent a viac. Za úvery od štátov eurozóny platí len minimálne úrok, uzatvára rakúsky Der Standard.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Nemecko #Rakúsko