Americká ekonomika je podľa Fedu v dobrej kondícii

Americká ekonomika pokračuje v raste stabilným tempom a vytvára nové pracovné miesta, zlepšenie sa však zatiaľ neprejavilo na výraznejšom zvyšovaní miezd ani na zrýchlení inflácie. Vyplýva to z aktuálnej správy, ktorú zverejnil v stredu Federálny rezervný systém (Fed).

13.07.2017 09:49
debata (1)

Podľa tzv. Béžovej knihy, ktorá sa opiera o situačné hlásenia pobočiek americkej centrálnej banky (Fed), hospodársky rast v období od konca mája do polovice júna Fed evidoval v desiatich zo svojich dvanástich regiónov.

Aktuálna správa poslúži Fed-u pri rozhodovaní o ďalšom smerovaní menovej politiky na najbližšom zasadnutí, ktoré sa uskutoční 25. a 26. júna. Ekonomika je podľa centrálnej banky v dobrej kondícii, pričom zotavovaniu neuškodilo ani sprísňovanie menovej politiky, v rámci ktorého Fed za posledných 18 mesiacov v štyroch krokoch zvyšoval úrokové sadzby,

Šéfka centrálnej banky Janet Yellenová v stredu pred zákonodarcami federálneho Kongresu potvrdila, že Fed plánuje pokračovať v postupnom zvyšovaní úrokov. Poukázala pritom na silné prírastky nových pracovných miest a zlepšujúcu sa finančnú situáciu domácností. Medziročná inflácia naďalej zostáva pod dvojpercentnou cieľovou hodnotou, ktoré považuje Fed za optimálnu pre udržanie cenovej stability. Podľa Yellenovej inflácia spomalila najmä vďaka dočasným faktorom, akými sú zlacnenie telekomunikačných služieb. Väčšina analytikov tak tento rok počíta ešte s jedným zvýšením sadzieb. K nárastu dlhodobejších úrokových sadzieb by mali prispieť aj očakávané predaje časti rozsiahleho portfólia dlhopisov v držbe Fed-u.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #HDP #Fed