Odbyt počítačov je najnižší za desať rokov

Celosvetový odbyt osobných počítačov sa v druhom štvrťroku medziročne znížil o 4,3 percenta na 61,1 milióna prístrojov. Pokles tak vykázal už jedenásty štvrťrok za sebou a dostal sa na najnižšiu úroveň od roku 2007.

14.07.2017 07:12
debata

Americkej spoločnosti HP sa v druhom štvrťroku podarilo zosadiť z pozície najväčšieho predajcu, čínsku firmu Lenovo, ktorá bola jednotkou štyri roky. Informovala o tom výskumná spoločnosť Gartner na svojich internetových stránkach.

V poklese predaja sa odrazil problém s nedostatkom niektorých súčiastok, ktorý spôsobil rast cien. „Vyššie ceny osobných počítačov v dôsledku nedostatku pamätí DRAM, SSD diskov a LCD obrazoviek mali v druhom štvrťroku výrazne negatívny vplyv na dopyt,“ uviedla hlavná analytička spoločnosti Gartner Mikako Kitagawaová.

Odbyt počítačov HP však vzrástol o 3,3 percenta na 12,7 milióna. Podniku sa podarilo zvýšiť predaj už piaty štvrťrok za sebou. Na trhu mala táto firma v druhom štvrťroku podiel 20,8 percenta. Podiel Lenova predstavoval 19,9 percenta a odbyt počítačov tejto značky sa znížil o 8,4 percenta. O štvrťrok skôr mali HP a Lenovo takmer zhodný podiel na trhu.

Trojkou na svetovom trhu osobných počítačov s podielom 14,7 percenta zostala spoločnosť Dell. Za ňou s podielom sedem percent skončil Apple, ktorému sa podarilo posunúť na piatu pozíciu taiwanský Asustek.

Trh s osobnými počítačmi v posledných rokoch čelí silnému tlaku, pretože spotrebitelia dávajú pred stolovými počítačmi prednosť inteligentným telefónom a tabletom.

debata chyba
Viac na túto tému: #počítač