Akcia Voňavkár. Polícia podozrieva e-shopy z podvodov na DPH

Colníci z Kriminálneho úradu finančnej správy udreli na internetové obchody, ktoré sú podozrivé z podvodov na DPH. Ide o e-shopy s kozmetikou či hodinkami. Odhadovaná škoda je v stovkách tisíc eur, informovala hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková.

14.07.2017 19:37
debata

Oddelenie boja proti internetovej kriminalite na Kriminálnom úrade finančnej správy (KUFS) v uplynulých dňoch počas akcie „Voňavkár“ zaistilo účtovné doklady na viacerých miestach Slovenska. Kontrolovaná spoločnosť si pravdepodobne znižovala daňový základ cez viaceré nárazníkové dodávateľské spoločnosti zaoberajúce sa marketingovými službami.

Ide o viac firiem, ktoré pri svojej činnosti prevádzkovali internetové obchody určené pre konečných spotrebiteľov na Slovensku, v Maďarsku a Poľsku. Podľa predbežných informácií ide o viac ako 10 e-shopov, predávajúcich parfumy, kozmetiku a hodinky. Na akcii sa podieľali dve desiatky colníkov z KUFS a Colného úradu Trnava. Uskutočnili aj kontrolu dodržiavania zákona o elektronickej registračnej pokladnici na výdajnom mieste spoločnosti.

Finančná správa vyzýva občanov k opatrnosti pri nákupe z neoverených internetových obchodov. Kúpou tovaru z neznámeho či málo známeho e-shopu môžu vzniknúť napríklad aj dodatočné problémy s prípadnou reklamáciou či pravosťou výrobku. Už pri nákupe je teda dobré si preveriť internetový obchod, či má uvedené na internetovej stránke obchodné podmienky, kontaktné údaje, nielen adresu elektronickej schránky, ale aj telefónne číslo, prípadne kontaktný formulár.

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #polícia #DPH #e-shop