Robotníci v Kii zostali bez odmeny 200 eur

Žilinská automobilka Kia vyplatila jednorazovú odmenu 200 eur supervízorom, administratívnym a riadiacim zamestnancom. Bez mimoriadnej prémie ostali jedine robotníci pracujúci za pásom na výrobe nových motorových vozidiel. Odbory takéto rozhodnutie vedenia fabriky považujú za diskrimináciu, ale pre už podpísanú kolektívnu zmluvu štrajkovať nemôžu.

15.07.2017 12:00
debata (126)

„Toto je veľmi nespravodlivé voči robotníkom pracujúcim v trojzmennej prevádzke a z nášho pohľadu ide o diskrimináciu výrobných zamestnancov,“ povedal šéf odborov v Kia Motors Slovakia Miroslav Chládek. Ten upozorňuje, že práve vďaka tvrdej práci robotníkov je žilinský závod najlepšou fabrikou v rámci celého koncernu.

„Pre už podpísanú kolektívnu zmluvu sme ako formu protestu zvolili otvorený list prezidentovi spoločnosti. V ňom žiadame, aby aj robotníkom bola vyplatená odmena vo výške 200 eur, ale žiaľ nedostali sme kladnú odpoveď,“ dodal Chládek.

Prezidentom Kia Motors Slovakia je Dae-Sik Kim. Ten svoje rozhodnutie zdôvodňuje tým, že práve odbory tlačili na prudké zvyšovanie miezd výrobných pracovníkov a jednorazová odmena 200 eur má zvyšným zamestnancom kompenzovať nižší rast platov.

„Vyplatená jednorazová odmena 200 eur pre supervízorov, administratívnych a riadiacich zamestnancov len čiastočne kompenzovala významne výraznejšie navýšenie základných miezd pre operátorov vo výrobe. Pokým základné mzdy výrobných zamestnancov narástli na základe výsledkov kolektívneho vyjednávania o 75 eur, supervízori si polepšili o 60 eur a zamestnanci v administratíve o 50 eur mesačne. Pozitívny účinok zvýšenia základnej mzdy pre výrobných zamestnancov bude navyše pretrvávať počas celej doby ich zamestnania v Kia Motors Slovakia, kým odmena 200 eur bola jednorazová a jej dopad sa prejaví iba v roku vyplatenia,“ reagoval Jozef Bačé, hovorca Kia Motors Slovakia.

Podľa vedenia automobilky robotníci rozhodne nie sú diskriminovaní. „Práve naopak, berúc do úvahy mzdový dopad výsledku kolektívneho vyjednávania na rok 2017, sú zvýhodnení v porovnaní s inými zamestnaniami,“ uvádza sa v odpovedi prezidenta Kia Motors Slovakia, ktorú zverejnili slovenskí odborári.

Podľa odborov výrobní zamestnanci majú dlhodobo nižšie mzdy ako ľudia v administratíve a dohodnutý razantnejší rast len dorovná existujúce rozdiely.

„Bez ľudí vo výrobe by automobilka nevyrobila žiadny automobil. Navyše v prípade vyplatenia jednorazovej odmeny 200 eur všetkým 3-tisíc zamestnancom sa mzdové náklady fabriky zvýšia len o 600-tisíc eur. Na priblíženie, minuloročný zisk Kia Motors Slovakia bol 214 miliónov eur a v závode je dosť peňazí na slušné odmeňovanie všetkých zamestnancov,“ dodal Chládek. Podľa Kia Motors Slovakia bola v minulom roku priemerná mzda výrobného operátora po započítaní všetkých príplatkov a bonusov na úrovni 1¤354 eur v hrubom.

Celkovo sa v roku 2016 v Kia Motors Slovakia vyrobilo 339 500 osobných vozidiel. Nové automobily boli exportované do 95 krajín a najsilnejším trhom je Veľká Británia so 16-percentným podielom. Nasleduje Nemecko s trhovým podielom na úrovni deväť percent a rovnaký trhový podiel si napriek sankciám v roku 2016 udržalo aj Rusko.

V žilinskej automobilke sa v minulom roku vyrobilo aj 612 900 motorov a najžiadanejším agregátom bol naftový motor s objemom 1,7 litra.

V tomto roku sa výrobné linky automobilky pripravujú na výrobu nového motorového vozidla. S najväčšou pravdepodobnosťou pôjde o novú verziu Kia cee'd, ktorú automobilka oficiálne predstaví buď na tohtoročnom nemeckom autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom, alebo až na jar počas autosalónu vo švajčiarskej Ženeve.

© Autorské práva vyhradené

126 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Žilina