Biely dom zvýšil odhad deficitu rozpočtu Spojených štátov

Rozpočtový úrad Bieleho domu zvýšil odhad rozpočtového deficitu na tento fiškálny rok pre nižší príjem z daní.

16.07.2017 07:00
debata (7)

Po novom má deficit za rok do konca septembra 2017 dosiahnuť 702 miliárd USD. To je o 99 miliárd USD viac, než úrad odhadol pred necelými dvoma mesiacmi, uviedla agentúra AP. V minulom roku rozpočtový deficit predstavoval 585 miliárd dolárov.

Vyšší má byť deficit aj v budúcom fiškálnom roku, ktorý sa začne 1. októbra. Biely dom zvýšil svoj odhad o 149 miliárd na 589 miliárd USD. Zákonodarcovia však už teraz pracujú na zákone o výdavkoch, ktorý zrejme toto číslo ešte zvýši.

Koncom mája vydal prezident Donald Trump rozpočtový plán, ktorý navrhoval masívne škrty pre domáce programy a sľuboval v budúcom desaťročí vyrovnaný rozpočet. Výhľad však vychádzal z optimistickej predpovede hospodárskeho rastu. Rozpočtový úrad Kongresu (CBO) varoval, že Trump sa spolieha na príliš optimistické odhady hospodárskeho rastu a že práve tieto ružové odhady sú hlavným dôvodom toho, prečo jeho rozpočet nebude vyrovnaný, ako sľubuje.

Trumpov rozpočet predpovedá, že americká ekonomika čoskoro zrýchli rast na ročné tempo tri percentá. Dlhodobé prognózy CBO počítajú s ročným rastom hrubého domáceho produktu v priemere 1,9 percenta.

V prvom štvrťroku sa rast ekonomiky Spojených štátov spomalil na 1,4 percenta z 2,1 percenta v závere minulého roka.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #USA #HDP