Nemci pre emisný škandál preverujú aj Mercedes

Nemecké ministerstvo dopravy potvrdilo, že Spolkový úrad pre motorové vozidlá (KBA) preveruje automobily spoločnosti Daimler v súvislosti s novými obvineniami týkajúcimi sa emisií. Zdôraznilo však, že zatiaľ sa nenašli známky toho, že by vozidlá Mercedes-Benz používali nelegálny softvér pre manipulácie s emisiami.

17.07.2017 16:00
Markus Schäfer, Mercedes-Benz, Foto: ,
Markus Schäfer, jeden z členov vedenia Mercedes-Benz, nedávno ohlásil výstavbu nového závodu pri Moskve.
debata (1)

Nemecký denník Süddeutsche Zeitung uviedol, že Daimler čelí obvineniu z predaja viac ako milióna áut s nadmernými emisiami v Európe a Spojených štátoch.

Ministerstvo dopravy si vo štvrtok predvolalo zástupcu Daimleru, ktorý vlastní značku Mercedes-Benz, aby vysvetlili, prečo niektoré vozidlá vykazujú vysokú úroveň emisií pri určitých podmienkach prevádzky. Obe strany sa dohodli, že KBA otestuje autá Mercedesu, povedal hovorca ministerstva a dodal, že Daimler plne spolupracuje.

Noviny Süddeutsche Zeitung už vo štvrtok s odvolaním sa na vládne zdroje informovali, že nemecký minister dopravy Alexander Dobrindt poveril KBA, aby preskúmal naftové automobily spoločnosti Daimler pre možnú manipuláciu s emisiami. Úrad podľa denníka preverí naftové modely automobilky Daimler, pri ktorých existuje podozrenie na nezákonný softvér umožňujúci manipulovať s emisiami pri testoch. Takýto softvér pri testovaní zapína systém na čistenie emisií, ktorý je za bežnej prevádzky väčšinou vypnutý, napísal Süddeutsche Zeitung.

Stuttgartská prokuratúra v máji podnikla v koncerne Daimler razie v súvislosti s vyšetrovaním možnej manipulácie s emisiami naftových áut. Súdny dokument, ktorý bol podkladom pre tieto razie, podľa správy denníka uvádza, že Daimler v Európe a v USA predával automobily s neprípustne vysokými emisiami v období od roku 2008 do roku 2016. „Zjavne sa to týka viac ako milióna vozidiel,“ uvádza sa v článku.

Automobilové emisie sa dostali do centra pozornosti v septembri 2015, keď nemecký koncern Volkswagen v reakcii na obvinenia amerických úradov priznal, že približne do 11 miliónov naftových áut po celom svete nainštaloval softvér umožňujúci manipulovať s testami emisií oxidov dusíka. Škandál sa týka aj približne 1,2 milióna vozidiel Škoda Auto.

Volkswagen dlhodobo pôsobí aj na Slovensku. V Bratislave má výrobný závod, v Martine vyrába komponenty na podvozky a prevodovky a v Košiciach pripravuje vozidlá na export do Ruska. V Stupave vyrába nástroje pre produkčné linky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #emisie #Daimler #emisný škandál #Mercedes Benz