Čína si stráži peniaze, nechce financovať západnú zábavu

Čínski regulátori nariadili veľkým bankám v krajine, aby nepožičiavali peniaze čínskemu konglomerátu Dalian Wanda Group, ktorý je aktívny v niekoľkých oblastiach od realít po zábavu a jeho majiteľom je miliardár Wang Ťien-lin. Píše o tom denník Wall Street Journal (WSJ) s odvolaním sa na informácie od jednej z bánk.

17.07.2017 10:25
debata

Regulátori sa minulý mesiac stretli s predstaviteľmi veľkých štátnych bánk a informovali ich, že šesť zo zahraničných akvizícií spoločnosti Wanda, vrátane hollywoodskeho producenta Legendary Entertainment, podliehajú nariadeniu vlády o kapitálových reštrikciách prijatých vlani v novembri. Tieto pravidlá obmedzujú investície čínskych firiem a ich cieľom je zastaviť masívny odliv peňazí z krajiny, ktorý vyvíja tlak na čínsky jüan. Vládny kabinet chce odradiť hlavne od nákupov zahraničných firiem podnikajúcich v realitách a zábave.

V prípade firma Wanda sa vláda zamerala na šesť dohôd v Európe a USA z posledných piatich rokov. Okrem Legendary Entertainment je to ešte kúpa amerických reťazcov kín AMC Entertainment Holdings a Carmike Cinemas, britského výrobcu jácht Sunseeker International a európskych prevádzkovateľov kín Odeon & UCI Cinemas Group a Nordic Cinema Group. Dve posledné dohody uskutočnila divízia AMC, ktorá sídli v USA, a zrejme sa jej tak obmedzenia stanovené Čínou netýkajú.

Štyri z dohôd už boli dokončené. Akcia regulátorov tak má zrejme zabrániť firme Wanda aby získala nové financie od čínskych bánk. Vrhá to takisto tieň na financovanie ďalších dvoch dohôd.

Správa naznačuje, čo prinútilo firmu Dalian Wanda minulý týždeň k prekvapivému rozhodnutiu predať väčšinu v prevádzkovateľovi tematických parkov a hotelov Sunac China Holdings za 9,28 miliardy USD.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína