Morgan Stanley: Skrotiť zlé úvery talianskych bánk potrvá desaťročie

Talianskym bankám môže trvať desať rokov, než znížia hladinu nesplácaných úverov na európsky priemer. Uviedla to v pondelok americká investičná banka Morgan Stanley, ktorá zároveň odporučila, že by mohlo pomôcť, keby štát založil takzvanú zlú banku. Na ňu by finančné domy previedli časť najproblematickejších úverov.

18.07.2017 08:42
debata

Počas obdobie recesie, ktoré sa skončilo v roku 2014, talianske banky nahromadili nedobytné úvery za 349 miliárd eur, čo je tretina sumy pripadajúca na celú Európu. Určité zlepšenie situácie prinieslo viacero štátnych opatrení vrátane plánu na záchranu najstaršej svetovej banky Monte dei Paschi.

Morgan Stanley priznáva, že pokrok v riešení situácie je vidieť, zraniteľné miesta však zostávajú. Ťažiskovým krokom k vyriešeniu problému by podľa analytikov americkej banky bolo vytvoriť takzvanej zlej banky. Teda štátom financovanou spoločnosť pre správu aktív.

Myšlienka založiť zlú banku našla podporu medzi európskymi inštitúciami vrátane Európskej centrálnej banky (ECB), narazila však na odpor v Nemecku, ktorému sa nepáči záchrana financovaná z peňazí daňových poplatníkov. Guvernér talianskej centrálnej banky Ignazio Visco minulý týždeň ocenil návrh Európskej únie zriadiť štátom podporované nástroje, prostredníctvom ktorých by bolo možné preberať od bánk zlé pôžičky. Zdôraznil ale, že účasť by mala byť dobrovoľná.

Takzvaná zlá banka po globálnej dlhovej kríze veľmi pomohla ekonomikám aj finančným systémom Írska, Španielska a Rakúska, uviedla agentúra Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #banky